България трябва да приеме еврото

Енергийният сектор може да се изведе от кризата, но без политическа намеса, казва Кирил Сакскобургготски

Интервю

България трябва да приеме еврото
4046 ~ 1 мин. четене

Кирил Сакскобургготски е  вторият син на последния български цар (1943-1946) и министър-председател на България (2001-2005) Симеон II и съпругата му доня Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела. Роден е на 11 юли 1964 г. в Мадрид. Кръстен е на чичо си княз Кирил Преславски (1895-1945).

Княз Кирил носи титлите Княз Преславски и Херцог Саксонски. Завършва теоретична и квантова физика в Принстънския университет. Специализира финанси, живее и работи в Лондон като банков експерт в централите на финансова къща “Лемън Брадърс” в Ню Йорк и Лондон (1991-2001) и в лондонската “Джи Ел Джи Партнърс”. Бил е съветник на българския президент Петър Стоянов по макроикономика (1997-2001). В момента е директор на хедж фонда "Man Group". Създател и пожизнен президент е на “Bulgarian City Club” (Българския клуб в Лондонското сити). Има две дъщери и син.

 

Г-н Сакскобургготски, какви са проектите, над които работите в момента? Има ли инициатива, която е свързана по някакъв начин с България?

Работя като изпълнителен директор на един от най-големите хедж фондове - "Man Group", като отговарям за различни инвестиционни фондове. Работата ми е фокусирана върху пазара на Иберийския полуостров, основно в Испания и Португалия. Преди година бях назначен за ръководител и на Латиноамериканския пазар, където целим да се разраснем в следващите години. Прекарвам повечето време в разговори с инвеститори на тези пазари. Това е интересна среда, но за съжаление, е далеч от България. От друга страна е ценно да бъде видяна ситуацията в такава голяма икономическа обстановка и какво се случва там, а някои от предизвикателствата са подобни на тези в България.

Повече четете в бр. 40 на сп. "Икономика"

Коментари: 0