България търси помощ от СБ за напоителните системи

Останали са едва 10% от хидромелиорациите, твърди земеделският министър

188 ~ 1 мин. четене

България ще търси помощ от Световната банка (СБ) за възстановяване на напоителните системи в земеделието. Това стана ясно след среща между министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков И ръководителя на постоянното представителство на Световната банка в България Маркус Репник.

Греков беше категоричен, че съживяването на хидромелиоративната система е сред основните му приоритети, като за реализацията му ще разчита на подкрепата на СБ. "Трябва бързо да се възстанови разрушеното във водния сектор, защото за съжаление едва 10% от напоителната система на страната е запазена. Нужно е изграждането на нови и по-модерни съоръжения", добави Димитър Греков, цитиран от пресцентъра на МЗХ.

Наблюденията на земеделския министър показват, че системата за хидромелиорации е унищожена и трябва да се създава нова. "Съзнавам, че това е много трудна задача, ще струва много, но българската природа и защитата на земеделските ни стопани са много по-важни задачи от всеки финансов ресурс", защити се Греков.

Маркус Репник от своя страна заяви незабавната готовност на Световната банка да започне сътрудничество в сектор напояване. Адекватните бързи действия и на двете страни са необходими заради важността на сектора, както при производството на земеделски култури, така и при животновъдството за напояването на пасищата.

Земеделският министър е засегнал и тема с необходимостта на страната ни от ранно пожароизвестяване.

Подкрепи Economic.bg