България в топ 5 за Великден

Страната е идеална за семейни почивки, твърди класация на най-добрите дестинации в блога PassportChop.com

България влезе в топ 5 на най-добрите европейски дестинации за Великден. Класацията е на специализирания туристически блог PassportChop.com, съобщи Дартс нюз .

В България доброто време е гарантирано и има какво да се види, посочва сайтът. Той препоръчва на семействата да се ориентират към черноморските ни курорти, които по това време на годината не са претъпкани, както през лятото.

Първото място в класацията държи Испания. Каталуния, островите Ибиса и Майорка са най-добрите места за почивка по това време на годината, пише PassportChop.

Франция е на второ място, като блогът препоръчва туристите да се ориентират предимно към южната част на страната.

Гърция я следва с десетките си острови, които са живописни и спокойни. Хърватия е на четвърто място с красивите си градове и крайбрежната си ивица.

За България се казва, че е страна, в която идват все по-голям брой туристи през последните години. "Тя е идеално място за семейна почивка. Курортите по Черно море са популярни както за чуждите така и за българските туристи, което означава, че има много възможности за смесване с местното население. Слънчев бряг е едно от най-популярните места в страната и предлага разнообразни начини за прекарване на времето, включително аквапарк, каране на колело и приключения на пиратски кораби", пише в сайта.
 
Само преди дни Си Ен Ен пусна рекламен филм за страната ни. Берлинският й кореспондент разказва за римските находки в София и как страната инвестира в миналото, за да печели от туризъм.  "България се опитва да превърне римските си находки в магнит за туристите", разказа в репортаж за Си Ен Ен Фредерик Плайтген.

Разходката на Плайтген започва от църквата "Св. София", която е "задължителна спирка във всеки туристически маршрут, но малко хора имат представа какво лежи под нея – множество римски гробници".

Лично кметът на столицата Йорданка Фандъкова, зам.-кметът Тодор Чобанов и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков показват на репортера руините. "Буквално всеки ден намираме по нещо", хвали се Чобанов. "Всъщност, когато се строи в центъра на София, почти винаги откриваме останки от нашата древна история", допълва той.

"България инвестира милиони, за да превърне разкопките в модерен подземен музей. Така страната се надява да спечели от богатата си древна история, за която дори повечето местни не знаят нищо. Местните политици казват, че количеството древни находки тук е сравнимо с Рим или Ерусалим", разказва Плайтген. Следващата спирка от неговата разходка е маршрутът на метрото пред ЦУМ.

"Тук са открити толкова много археологически находки, че властите са променили начина, по който ще бъде построено метрото, за да не ги засегнат. "Това е била основната улица в римско време. Удивителното е, че тя е на същото място, както днешната основна улица, само че девет метра под земята", обяснява кореспондентът.

"Тук са открити стените, основите и сложни мозайки от сграда с първостепенно значение. С находки като тази България се надява да привлече и определен тип туристи – по-платежоспособни и по-заинтересовани от самата страна. България е най-бедната страна в Европейския съюз, но инвестира много в културното си наследство, надявайки се да го превърне в извор на богатство", завършва Плайтген.
 

Коментари: 0