България вдига таксите на турските превозвачи

Предвижда се таксата да бъде същата, като тази за българските превозвачи на турска територия

164 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

България ще вдигне таксите за турските превозвачи, които преминават през страната. Това съобщи Илиян Филипов, член на управителния съвет на Българската асоциация на сдруженията на автомобилния транспорт (БАСАТ) пред Агенция „Фокус”.

Мярката е обсъдена по време на среща на представители на сдруженията на автомобилния транспорт със заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев и заместник-началника на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” Йордан Арабаджиев.

По думите на Филипов, министър Гинев е разпоредил на зам.-директора на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” Йордан Арабаджиев да изпрати писмо до директора на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров с апел към възможно най-бързо въвеждане на реципрочна такса за турските превозвачи на територията на страната. Илиян Филипов обясни, че се предвижда таксата да бъде същата, като тази за българските превозвачи на турска територия.

„Знаем, че процесът е бавен и ако до 1-ви септември това не се случи, превозвачите ще блокираме границата. Основното искане на превозвачите е да има същите реципрочни мерки за турските превозвачи. Разходите на един турски камион да бъдат същите като на един български. Иначе става нелоялна конкуренция и не може да се работи”, добави още Филипов.

На срещата на представителите на сдруженията са присъствали и председателят на Съюза на организациите в автомобилния транспорт (СОАТ) и Управителния съвет на Националната транспортна камара Койчо Русев, председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), Миролюб Столарски и бившият директор на „Автомобилна администрация” и член на АЕБРТИ Красимир Калайджиев.

Подкрепи Economic.bg