Българска компания отваря текстилна фабрика в САЩ

Ще се произвеждат продукти с дигитален печат по собствен патент

Българска компания отваря текстилна фабрика в САЩ

Снимка: aglika.bg

Българската компания за текстилни изделия Аглика ще започне да оперира собствена фабрика в американския град Ларго, щата Флорида, пише в. Капитал Daily. Инвестицията е за 10 млн. долара.

Дружеството е патентовало технология за брандиране върху хавлиен плат, която ще е в основата на производството на дигитално напечатана текстилна продукция зад Океана. Американската Aglika LLC ще отвори на 1 септември,а дейността й ще се ръководи от България. В момента там са командировани двама инженери.

"Единият от собствениците на "Аглика трейд" - Мая Петкова, също ще остане там няколко месеца до задвижването на проекта. Привлекли сме като маркетинг консултант Дейвид Кампочиано, който доскоро е работил като вицепрезидент на компанията за луксозни химикалки и писалки Senator", посочва маркетинг директорът Елица Петкова пред изданието.

Фабриката ще е с производствен капацитет от 60 тона на месец - кърпи, одеяла, халати, шалове, столове тип шезлонг, тениски, суитшърти, възглавници. "Оставаме единственият в света производител на дигитално напечатани хавлиени кърпи с резолюция на фотографска снимка", уточни Петкова.

Засега предприятието ще бъде в имот под наем. Договорът предвижда стъпаловидно увеличаване на площта в зависимост от нуждите, но идеята е "Аглика" да построи собствена фабрика през следващите три години, съобщават от компанията. Първоначално на работа ще бъдат наети 50 души. "Скъпо е да се инвестира в САЩ, но ако очакванията са реализация на ефективно производство на съществуващ и развит пазар, важи в пълна сила "Целта оправдава средствата". Гиганти като Google, Twiter, Pepsi и Coca-Cola в Европа са част от нашето портфолио на пазара на брандирани рекламни продукти, а техните централи в Америка са нашите бъдещи клиенти", обобщава мениджърът.

"Аглика" е производител на текстил от 1968 г. През 1996 г. фирмата е приватизирана и днес в нея работят 400 души.Компанията има две предприятия - във Велико Търново и Твърдица.

Коментари: 0