Бързаме с продължаване ресурса на 5 и 6 АЕЦ блок

АЕЦ Козлодуй, ОАО „Росенергоатом” и EDF обсъдиха сервизното обслужване на българската централа

84 ~ 1 мин. четене

Оптимизиране на дейностите по продължаване на срока на експлоатация на хилядамегаватовите 5 и 6 блок беше една от основните теми на Работното съвещание между  специалисти от АЕЦ Козлодуй и Концерна ОАО „Росенергоатом”/Русия - EDF /Франция.

 Изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй” Валентин Николов участва в разговорите за модернизацията на оборудването и за проекта за повишаване на топлинната мощност на реакторните инсталации на двата блока до 104%.

 Комплексно обследване на фактическото състояние и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на 5 и 6 блок на българската атомна централа се правят от Консорциум между ОАО „Росенергоатом и EDF. Българската делегация от АЕЦ Козлодуй разговаря и с представители на компаниите ОАО “Силови машини”, ЗАО “Русатом сервис”, ОАО “Атомтехенерго” и посети ОКБ “Гидропрес”.

В рамките на визитата представителите на АЕЦ “Козлодуй” имаха среща и с проф. Владимир Асмолов – Президент на Световната асоциация на ядрените оператори – WANO, и първи заместник генерален директор на Концерн ОАО “Росенергоатом”.

 

Подкрепи Economic.bg