Бягат ли скандинавските страни от еврозоната

Финландия, един от основателите на общата валута, остава една от малкото членки на еврозоната с най-ниски нива дълг като Дания, Швеция и Норвегия. Но за разлика от тях, Финландия вече е на куката, защото трябва да подпомага проблемните страни, включи

Финландия е икономическа сила сред страните, които използват еврото, но в сравнение с нейните скандинавски съседи, в икономически аспект тя се изплъзва. Дихотомията поставя стрес върху политиците и гражданите в страната.

В борещата се еврозона, тази слабо населена страна може да се похвали с нисък размер на дълга, скромна безработица и все по-голямо влияние при преговорите върху подпомагането на южните европейски страни в битката с дълга. Въпреки тези силни страни, Финландия показва признаци на забавяне след силен растеж през миналата година.

Икономиките в близост до страната- тези на Швеция, Дания и Норвегия, никой от които използват еврото, се засилват. Брутния вътрешен продукт на Швеция, например, е нараснал с 1,4% през второто тримесечие на тази година, далеч надхвърляйки очакванията на анализаторите.

Загуби и съкращаване на работни места, идващи от проблемите с Nokia, са в допълнителна тежест на икономиката на Финландия.

Финландия, един от основателите на общата валута, остава една от малкото членки на еврозоната с най-ниски нива дълг като Дания, Швеция и Норвегия. Но за разлика от тях, Финландия вече е на куката, защото трябва да подпомага проблемните страни, включително Гърция, Италия и Испания.

Тази перспектива предизвиква сериозни дебати за единната валута в страната, такива които не съществуват в Дания, Швеция или Норвегия. Доверието сред финландските потребителите падна през юли до най-ниското си ниво от 2009 г. насам.

"Никой не обича спасителни пактове", заяви премиерът на страната Юрки Катайнен в неотдавнашно интервю. Все пак, той призна, че финансовите проблеми на други места в еврозоната засягат Финландия. "Ето защо ние искаме да бъдем активен участник в решаването на проблемите", каза той.

"Финландците са все по-притеснени за спасяването на другите страни", казва Марку Котилайнен, изследователски директор на независимия институт за изследвания на финландската икономика. Скорошно проучване на финландски национален телевизионен оператор посочва, че 66% от финландците искат страната им да избегне поемането на повече финансова отговорност.

Натискът идва все по-силно, след като правителството на Катайнен предложи увеличения на данъците и съкращаване на разходите, еквивалентни на 2 млрд. евро (2,5 млрд. долара) през следващата година, което представлява почти 4% от бюджета на правителството.

Евро-скептицизъмът е в корените на Северняците. Норвежците са силно против присъединяването към ЕС, докато членове на еврозоната Дания и Швеция нямат непосредствени планове да се присъединят към общата валута в близко бъдеще.

Във Финландия, евро-скептичната опозиционна партия се възражда след сериозен спад от миналата година. Председателят на партията Тимо Сойни многократно призова правителството да проучи алтернативите на еврото.

Въпреки сериозния натиск, Катайнен заяви, че неговата управляваща партия подкрепя членството си в еврозоната.

Поне засега.

Коментари: 0