CNN преговаря за излъчването на погребението на Мандела

Според изданието The Sunday Independent членове на семейството са поискали телевизията да има "преференциален" достъп до евентуалното погребение

CNN бе обвинена в предварителни договорки за изключителните права на евентуалното погребение на Нелсън Мандела. Изданието The Sunday Independent в Южна Африка обяви в неделя, че на среща с друг оператор, членове на семейството са поискали CNN да има "преференциален" достъп до евентуалното погребение.

"Това не бе желание, а по скоро изискване", заяви един от източниците, присъствал на срещата. "Сделката със CNN изглежда е факт", добавя той.

Според южноафриканските медии, CNN се е срещала с дъщерята на Мандела Маказиве и  представители на Южно- Африканската телерадиокомпания (SABC).

От американската тв компания обаче отрекоха твърденията, че са поискали изключителни права, за да предават погребението на Нелсън Мандела, който продължава да е на животоподдържащи системи. "Няма абсолютно никаква истина в твърдението, че CNN е купила правата за погребението Мандела," каза говорител на телевизията.

Самата Maказиве отказва да коментира, като потвърждава информацията за срещата, но тя остава поверителна. Тя е поискала от пусналите информацията медии да посочат своя източник.

Според съдебен документ, разкрит преди седмица от Франс прес, семейството, посъветвано от лекари, обмисляло да изключи системите на Нелсън Мандела миналата седмица, тъй като той се намирал "във вегетативно състояние". 94-годишният носител на Нобелова награда за мир през 1993 г. беше приет в болница в Претория преди четири седмици заради тежко белодробно възпаление.

Коментари: 0