Цената на "БДЖ-Товарни превози" е под 100 млн. евро

Най-добрият момент за продажба беше през 2004 г. - 2005 г., каза председателят на Асоциацията на железопътните превозвачи Симеон Ананиев

7386 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Преди две години определих като реална цена за "БДЖ-Товарни превози" 100 млн. евро. Започвам да си мисля обаче, че тази цена вече е прекалено висока. Това каза в ефира на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на железопътните превозвачи Симеон Ананиев. Според него идеалният момент за продажбата на железниците е бил през 2004 г. - 2005 г.

"Всеки инвеститор, който реши да купи предприятието ще влезе в допълнителни разходи. Той трябва да извърши инвестиции, които е трябвало да бъдат направени досега. Така че цената от 100 млн. евро вече е минало", коментира Ананиев. Според него хората трябва да преживеят носталгията към БДЖ, за да може да се предостави възможност хората да се придвижват "комфортно, ценово поносимо и да имат избор между начина и възможността на придвижване".

Той коментира и времето в което се прави опит за приватизация на дружеството. "Най подходящият момент беше когато имаше интерес от "Дойче бан". Тогава Европа беше в икономически възход и нашите железници се възприемаха като възможност за изграждане на европейска структура, която да вози. Това беше 20005 - 2006 г. От тогава обаче големите оператори смениха своята стратегия и вече създават собствени компании в съответните страни", добави Ананиев

Според шефа на жп асоциацията приватизацията на БДЖ трябва да продължи, въпреки че първият опит се провали. Процедурите и критериите бяха грешно прецизирани. Освен това негативно повлияха и разнопосочните мнения на ръководството, които се тиражираха в медиите. Най-много инвеститорите бяха отблъснати от едно изявление на изпълнителния директор на компанията, че активите на дружеството могат да се променят по всяко време на сделката. Кой инвеститор би купил нещо, без да знае какво точно купува?", попита риторично Ананиев.

Според него до края на годината приватизацията няма да е факт. "Ако има желание да стане сделката тя може да стане. Определено има интерес от превозвачите, които оперират на нашия пазар. Има идея за обединяване в консорциум на българските компании, но към момента изискванията не позволяват подобно нещо", каза той.

Подкрепи Economic.bg