Измамата с Libor е нищо в сравнение с китайския БВП

Спадът в износа и индустриалното производство, както и по-трудните за манипулиране данни за използваната електроенергия, предполагат много по-слаб растеж от обявеното, смята Лари МакДоналд

8266 ~ 1 мин. четене

Скандалът с фалшивия Libor, който увеличи недоверието между водещи банки и пазари, е нищо в сравнение с вредите, които може да причини разкриването на истинските данни за китайския икономически растеж, заявява Лари МакДоналд, бивш вицепрезидент на Lehman Brothers, съобщава CNBC.

„Китайският БВП ли е новият Libor”, пита авторът в горещо дискутирано писмо до своите клиенти, след като все повече инвеститори според него започват да се съмняват в изчисляването му. 

Годишният растеж за второто тримесечие в Китай е с 7,6%, според данни на правителството от 13-ти юли. Данните бяха по-добри от очакванията на анализаторите, облекчавайки опасенията за драматично забавяне на втората по големина икономика в света и увеличавайки търсенето на рискови активи за две седмици.

Въпреки това, спадът в износа и индустриалното производство, както и по-трудните за манипулиране данни за използваната електроенергия, предполагат много по-слаб растеж, смятат МакДоналд и други инвеститори. Според британската банка Barclays, ръстът на БВП е бил по-скоро към 7,15%.

Това, което притеснява МакДоналд е, че некоректните данни – били те за Libor или за БВП – увеличават системния риск на пазарите, което е много по-лошо от само икономическия риск.

В момента институциите в Европа не са откровени, като последно испанската централна банка ревизира данните си за лошите кредити.

„Една от причините за изгубеното десетилетие в Япония бе, че правителството замаскираше данните за загубите на банките“, завършва МакДоналд. „Колкото по-бързо се понесат болезнените трудности, толкова по-бързо пазарите се стабилизират“.

Подкрепи Economic.bg