Цената на енергията от ВЕИ – по-ниска, отколкото от нова АЕЦ

Производители на слънчев ток се откачат от енергото

БФА пусна Регистър на зелените мощности в Интернет

324 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Никой специалист не прави реална съпоставка между инвестициите и цената на тока от нови ядрени мощности, въглищни централи с новите инсталации на слънце, вятър и вода.

Фотоволтаичната вече става най-евтината енергия, ако се сравняват нови мощности от различните вида източници и горива.

Това бе съобщено на семинар „Фотоволтаиката – достъпна технология за българските граждани, организиран от Българската фотоволтаична асоциация /БФА/ в партньорство с Българския съвет за устойчиво развитие.

През 2006 г. 1 мегават фотоволтаична мощност е струвал около 5 млн.евро. Днес цената й е 1 млн.евро.

Инвестицията за 1000 мегавата от АЕЦ Белене, посочена в поръчания от БЕХ /Български енергиен форум/ доклад на HSBC за АЕЦ Белене, е 5 млрд евро.  Докато цената на слънчева инсталация със същата мощност би струвала 1 млрд.евро. Това съобщи Владимир Газдов от Българската фотоволтаична асоциация.  

Над 60% от инсталираните мощности от фотоволтаика в Германия са собственост на отделни граждани или земеделски производители. У нас статистиката показва сходни резултати - над 700 от общо близо 1000 фотоволтаични централи са с малка и средна мощност. Това означава, че тези обекти са собственост на български инвеститори, вложили средства от своите бизнеси в електрически инсталации от екологичен тип. Данните сочат, че делът на ВЕИ в европейската енергийна система расте устойчиво. Всичко това показва преход не просто в енергетиката, икономиката, но и в собствеността.

Един от разпространяваните митове е, че ВЕИ и най-вече соларните инсталации са виновни за скока на тока за населението с 13% от 1 юли.  Истината е, че делът на „зелената енергия” в поскъпването  е по-малко от 5%, заяви Владимир Аличков.  Главна заслуга за увеличението на тока е на т.н. „кафява” енергия от топлофикации с когенарационни модули.

Междувременно докато очакват облекчаване на процедурите за достъп до мрежата за малки  покривни и фасадни соларни инсталации, българските инженери, са намерили техническо решение  за „откачане” на малките производители на ток за собствени нужди от Енергото, съобщи Румен Христов, член на УС на БФА.  

Българската Фотоволтаична Асоциация е изградила Национален регистър за ВЕИ, който представя детайлна информация за обектите и производството на електричество от ВЕИ в България. В него има данни къде в България, какви мощности и кога са въведени.

Организацията предложи още преди година да се направи такъв регистър към ДКЕВР, за да не се изненадва регулаторът от новоизградените и въведени инсталации , както стана през юни миналата година, коментираха от БФА. Сайтът все още се допълва, но вече е достъпен за потребители: http://www.vei-bg.org/.

Подкрепи Economic.bg