Цената на тока с трудно задържане и невъзможно сваляне

ЕРП-тата задържат парите на всички нас, твърди депутатът Явор Куюмджиев

Обратен завой

Автор: Economic.bg

Цената на електроенергията е невъзможно да бъде намалена, а задържането й на настоящото равнище би било трудно. Това каза на пресконференция в Шумен депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев, съобщи БГНЕС.

По този начин депутатът от БСП и зам.-председател на Комисията по енергетика в парламента демонстрира, че уверенията на управляващите за още по-евтин ток не са актуални поради крехкото положение на електроенергийния сектор.  „Цената на тока е много интересен въпрос, който пак трябва да бъде решаван в пълно съответствие със законите. А те казват, че единственият орган, който може да определя цената е ДКЕВР. Тя има експертите, информацията и може да направи анализите за това дали да нараства, или да се запази, или да намалее. Моето лично мнение е, че намаляване оттук нататък е невъзможно, а задържане на цената на тока е много трудно”, каза той.

Според Куюмджиев, една от причините за положението е огромната сума, която електроразпределителните предприятия (ЕРП-тата) дължат на Националната електрическа компания (НЕК). „Това, което те наричат прихващане, всъщност е задържане на парите на всички нас. Какво направиха - прибират парите от всички нас за ток за цял месец, след което трябва да платят на НЕК, който им го е доставил. Те казват „няма да го платим”. Тези пари обаче не са на НЕК, тези пари НЕК ги дължи на централите, те ги дължат на въглищните централи и на миньорите. Както си задържаха днес около 350 милиона, така в крайна сметка утре или след два месеца миньорът ще спре да работи, защото няма пари", казва депутатът. 

Според него по този начин енергофирмите, не само  нарушили законите, правилата, а  и застрашили националната сигурност: "Според мен поведението им е безотговорно". "За да могат да бъдат решени тези проблеми, трябва ДКЕВР да се намеси с пълната сила на закона да ги принуди да го спазват”, каза Куюмджиев.

Според Според него отнемането на лицензите на ЕРП-тата в никакъв случай не било "опасно и процедурата е разписана в закона". „Никой не говори за национализация, отнемане на права, имоти, капитали, а само и единствено за спазване на законите. Ако някой има проблеми с това, че ДКЕВР не е приложила правилно закона, има път, по който може да се жалва”, добави той,

Той обвини ЕРП-тата, че в момента показвали, че "не желаят да се държат в България, като в нормална европейска страна". Народният представител изтъкна, че проблемите идвали от "неизгодните приватизационни договори за ЕРП-тата, сключени от правителството на Сакскобургготски". Той "атакува" и другите политически сили, минали през управлението, като спомена и други сделки: "Тези за американските ТЕЦ-ове, сключени от Иван Костов и тези за зелена енергия, сключени от правителството на ГЕРБ".

Сделките за Цанков камък и за АЕЦ "Белене", довели до декапитализиране на НЕК на Тройната коалиция и кабинета "Орешарски" обаче са пропуснати от депутата Куюмджиев. „Всичко това е натрупано с години и няма как за тези 9 месеца да бъде разсечено, но аз вярвам, че ръководството на енергетиката ще се справи, пък нашата работа е да ги контролираме”, обобщи позицията си той.

Днешната пресконференция бе финал на „политическия десант”, както социалистите сами го нарекоха, в Шуменска област, при който за срещи с граждани пристигнаха 9 депутати - Димитър Дъбов, Иван Иванов, Спас Панчев, Румен Гечев, Добрин Данев, Сияна Фудулова, Пенко Атанасов, Явор Куюмджиев, Христо Монов и Калин Милчев.

Коментари: 0