ЧЕЗ: Готови сме за либерализация на пазара

Ние сме готови да допуснем и други дружества да продават ток през нашите мрежи, каза регионалният мениджър на "ЧЕЗ-България" Петър Докладал

196 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Ние сме готови за либерализация на пазара за електроенергия. Това каза в ефира на TV7 Петър Докладал, регионален мениджър на "ЧЕЗ-България". Според него това ще е полезно както за гражданите, така и за самата компания.

"Ние сме готови да допуснем и други дружества да продават ток през нашите мрежи", категоричен каза той. "Ние спазваме всички закони и сме убедени, че ще си защитим лиценза", добави още Докладал.

"Приватизационният договор на ЧЕЗ е публичен и всеки може да се запознае с него. Няма никакви секретни договори и ние сме отворени към всички. Всеки може да види заплатите на членовете на управителния и надзорния съвет. Всичките цифри за заплати, които излизат по медиите са нереални и неверни", категоричен е мениджърът.

Според него практиката да се отчитат електромерите на по-дълъг период е нормална за дружество и не се случва за първи път. Той показа стара сметка за ток на ЧЕЗ, в която е написано, че следващото отчитане ще бъде между 8 и 13 януари. "Нашата грешка е, че не сме обяснили по-подробно на хората за тези отчитания", смята Докладал.

Кремена Стоянова, изпълнителен директор на ЧЕЗ-България обяви, че занапред ще бъдат по-внимателни и ще се опитат да информират потребителите. "Започваме кампания "Бъди информиран" и отчитаме грешката си, че не сме разяснили на хората по-добре, че ще отчитаме за по-дълъг период", обясни тя. "При една сметка от 100 лева за ток, за ЧЕЗ остават 9 лева. Най-голяма сума получава НЕК, някъде към 74 лева от тези 100 лева. Именно от НЕК най-добре могат да ви обяснят, какво се случва с тези пари и как се разпределят за зелена енергия и тецовете, каза още Стоянова. Ние нямаме право и възможност да купим евтина енергия от АЕЦ "Козлодуй" и да я продаваме. Ние работим на регулиран пазар и нямаме право да взимаме решения на своя глава. Не можем да си избираме от кой да купуваме енергия. Всичко е регулирано. Регулацията се извършва от ДКЕВР", категорична беше тя.

Стефан Апостолов, изпълнителен директор на ЧЕЗ-България, категорично отхвърли обвиненията, че от дружеството манипулират електромерите. "Отчитането става по механизиран начин и вероятността за манипулация е минимална. От началото на февруари сме получили над 10 000 жалби и вече сме проверили малко над 8 000 от тях. Само в 88 случаи открихме грешка при отчитането. Електромерът не може да се манипулира и той е пломбиран. Единственото легитимно средство за продажба е електромерът в ел. таблото", категоричен беше Апостолов.

Подкрепи Economic.bg