ЧЕЗ има шанс да стане „син чип“

Надеждите на професионалните инвеститори са електроразпределителните дружества да останат публични

Автор: Атанас Христов

Едното от двете електроразпределителни дружества на ЧЕЗ, чиито акции от вчера се търгуват на Българска фондова борса има шанс да стане "син чип". Това коментираха пред Информационна Агенция Икономика брокери на капиталовия ни пазар.

Вчера беше първият ден на аукциона за приватизация на миноритарните държавни дялове в "ЧЕЗ Електро България" АД и "ЧЕЗ Разпределение България" АД. От първото дружество бяха продадени 560 лота, или 33.94% от предложените книжа, а интересът при "ЧЕЗ Разпределение" беше по-голям и по позицията минаха 48 074 книжа, които са 75.56% от предложените от държавата за продажба. Общата стойност на прехвърлените акции на "Приватизационен пазар" на БФБ беше 82.51 млн. лв.

"Интересът не беше слаб. Индикациите са за по-масово участие на българските пенсионни фондове. При предлагането на "ЧЕЗ Разпределение България" АД се видя, че акциите се купуват от местни лица", коментира Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на ИП "Карол". Подобно е виждането и на Петко Вълков, изпълнителен директор на "Конкорд Асет Мениджмънт". "Аукционът не продължава един ден, а по-дълъг период от време и стратегията на мажоритарния собственик може да е различна", добави Вълков.

Сделки имаше и на вторичния пазар. Общо 343 лота на "ЧЕЗ Разпределение" смениха собственика си, а цената се повиши с 3.18% до 1460 лв. за акция. "Моята прогноза е, че във втория ден на аукциона (днес) ще се купят и останалите акциите на "ЧЕЗ Разпределение". В първия ден имаше и сделки на вторичния пазар, като вероятно във втория цената ще е около 1450 лв. за акция", добави Ангел Рабаджийски.

По думите му по-ниския интерес към "ЧЕЗ Електро България" АД се дължи на факта, че това е "по-сложна компания". "Вероятно при тях и след края на търга ще останат акции, които няма да се продадат и държавата ще ги предложи на по-следващ етап. Попаднахме на информация в чешки сайт, в която се твърди, че мажоритарният собственик на двете компании не е купувал пряко", каза Ангел Рабаджийски.

Според него един от недостатъците е, че емисиите на двете електроразпределителни дружества бяха представени, реално, един работен ден преди да се търгуват. "Това е минус, защото нямаше много време да се популяризира емисията. Инвестиционните посредници не успяха напълно да я представят на международните играчи, а портфейлните мениджъри не можаха да анализират струва ли си инвестицията", е мнението на Ангел Рабаджийски.

Интересът към книжата на "ЧЕЗ Разпределение", участието на акционери различни от мажоритарния собственик и малкото време за промотиране на емисията карат играчите на фондовата борса да се надяват, че двете дружества ще останат публични за по-дълго. При първите продадени ЕРП-та - тези на EVN, компанията-майка не чака много преди да изкупи 100% от дяловете и да ги отпише от борсата.

"Ако се оправдаят надеждите дружеството да остане на борсата, ще имаме една нова голяма публична компания", поясни Ангел Рабаджийски. По думите на Петко Вълков цената на акциите на ЧЕЗ е атрактивна, което подхранва и неговите надежди, че дружеството ще остане за търговия на капиталовия пазар. "Акциите не се влияят от слухове за търгови предложения и появата на мажоритарния собственик през следващите сесии може да промени очакванията", коментира Петко Вълков.

"Ако "ЧЕЗ Разпределение" не бъдат отписани от борсата и мажоритарят не купува, те ще са с 33% книжа извън основния собственик. Не са много такива компании в момента. Това може да означава и, че "ЧЕЗ Разпределение" ще е един от бъдещите сини чипове. Ще видим. Очаквам полека-лека нещата да си дойдат на мястото", каза в заключение Ангел Рабаджийски.

Материалът и коментарите не са препоръка за сделки с ценни книжа.

Коментари: 0