500 фирми ще пострадат около затварянето на дискотеките в Студентски град

Години наред инвестираме в инфраструктурата и безопасността на квартала, а сега срещу нас се води война, заяви Костадин Балабанов, собственик на дискотека в Студентски град

Автор: Мария Владимирова

- Г-н Балабанов, предвижда се заведенията в Студентски град, намиращи се до 100 метра от общежитията, да затварят в 23 часа, а не както беше първоначалната идея в 22ч. Как приемате това?

Това не е отсрочка - заведенията отварят в 24 часа. Тяхното работно време не може да бъде удължено до 23 часа, тъй като тогава те практически не са отворили.

- Твърдите, че тези поправки поставят в неравностойно положение Студентски град спрямо останалите софийски квартали.

Разбира се, че е така. Студентски град е квартал на София, както всички останали. Той няма разписан различен статут. В него има 51 общежития и 98 жилищни сгради. Това е статистиката. Тук студентите са по-малко от останалите жителите на квартала.

Този закон се прокарва заради желанието на някой да си прави пиар, макар да вижда, че е напълно неподходящо в тази криза да се въвеждат такива промени.

- Както изглежда, тези законодателни промени ще бъдат приети.  Каква ще бъде вашата реакция?

Ако това стане факт, ние сме решени да си търсим правата по всички възможни начини.

Със сигурност ще има и протести. Към нашето недоволство ще се присъединят и много други. Ние работим с десетки фирми и хора. Около 500 фирми са пряко свързани с дейността, която развиваме -  някои от тях са инвестирали в нашия бизнес, другата част са рекламодатели, вносители, дистрибутори и т.н.

Ние внасяме ДДС-та, осигуровки, плащаме заплати и сега решават, че трябва да съсипят бизнеса в този квартал заради нечии други интереси. Ако всички тези заведение затворят за една година, държавата може би ще загуби около 50 млн. лева.

- Колко души, работещи в заведенията в Студентски град, ще бъдат засегнати, ако поправката влезе в сила?

Само в моите три клуба работят над 150 човека. Едно от тях е момиче, което храни със заплатата си двете си деца, безработния си съпруг и родителите си, които също не работят. Повечето хора, които учат и работят в заведения, не го правят за удоволствие, а защото имат крайна нужда от тази работа. Просто такова е състоянието на държавата ни.

Имахте идея да направите "частна полиция" за Студентски град - коли, които да патрулират и да се грижат за безопасността в квартала? Как беше прието това предложение от властите?

Ние години наред се мъчим да помагаме за развитието на Студентски град, инвестирахме в камери, в кабинки, в които да има къде да стоят полицаите през зимата, плащахме за смяната на крушки и лампи и какво ли още не. Сега бяхме готови да наемем допълнителни патрули, изцяло за наша сметка. Да, това само по себе си е безумно, но ние сме съгласни да го направим.

Готови сме да преговаряме с депутатите, да даваме наши средства за облагородяване, да осветим Студентски град.

Депутатите не могат да разберат, че всички ние, които работим тук, сме зависими от този бизнес. Не може да преместим един или два метра заведенията, само за да угодим на някого. Така, че приемането на закона за нас значи сигурен фалит.

Ситуацията е такава: все едно да си построите една триетажна къща, да си дадете всички пари за нея и в един момента някой да ви каже да я преместите с два метра на някъде, защото ние правим един закон, но вие не влизате в него.

Истината е, че срещу Студентски град има целенасочен удар вече няколко години. Дали е от страна на една или друга организация или партия...има нещо, което постоянно се бори срещу нас.

- Кои интереси стоят зад тази целенасочена атака, както я наричате?

Не мога да кажа. Изразени бяха мнения, че тя идва от заведения от центъра на града. Там има много клубове, които през седмицата нямат никакви работа. Затова те започнаха да се опитват да привличат млади хора и студенти с всевъзможни промоции, евтин алкохол, най-различни партита.

- Твърдите, че зад идеята за затваряне на дискотеките в Студентски град стоят ваши конкуренти?

Става въпрос за конкуренция, която може да плаща много.

Ако бъдат затворени дискотеките в Студентски град, истината е, че студентите ще започнат да посещават заведенията в центъра, тъй като в крайните квартали почти няма нощни клубове. Друг въпрос е колко безопасен е пътят на млади хора, тръгнали в малките часове да се прибират от дискотека в центъра на града до общежитието. Постоянно се хвърлят едни критики към Студентски град, за това, че тук престъпността е голяма, но това никак не е вярно.

Аз работя в Студентски град от 11 години и твърдя, че аз и моите колеги сме направили необходимото, за да подсигурим безопасността на тези млади хора, които са решили да се забавляват в дадена вечер.

Аргументите, че този закон цели да намали престъпността в Студентски град, са абсолютно неверни. По този начин те ще я увеличат, няма да я намалят.

 

Какъв е компромисът, който вие сте готови да приемете – по-късен час за затваряне на заведенията или нещо друго?

Имаме уверението от представителите на образователната комисия в парламента, че ще бъде организиран един последен дебат, на който нашите предложения да бъдат изслушани и наистина ще помислят върху тях.

Това, което желаем е да се спазват разпоредби, които са валидни за цяла София – за всеки квартал, а да не се приемат отделни за Студентски град.

Съгласете се, че не може частен обект, в който са инвестирани 3-4 млн. лева, с кредит е построена сграда специално за дискотека и някой просто да реши, че тя трябва да бъдат затворена веднага. Имотът е мой, сградата е моя, как да си преместя заведението?

Този закон е дискриминация и към хората, които не са студенти, но са си купили апартамент в Студентски град. Ако те решат да излязат, за да разпуснат, да се видят с приятел или да изпият едно уиски, ще трябва да се разкарват няколко километра, например,

Трябва да се разбере, че заведенията няма да изчезнат, а ще изчезнем само ние. Ние ще затворим, защото не можем да ги преместим и на 101-ия метър ще се появят нови дискотеки, които даже вече започнаха да ги строят.

Коментари: 0