ЧЕЗ проплака в Брюксел от Румъния

Компанията подава оплакване в Европейската комисия относно решението на страната да отложи отпускането на т. нар. сертификати за зелена енергия, което може да струва на чешката компания до 66 млн. евро годишно

104 ~ 2 мин. четене

Чешката енергийна компания ЧЕЗ се оплаква от Румъния в Европейската комисия. Причината е решение, което променя схемата за подкрепа на производството на зелена енергия, съобщава Reuters.

От ЧЕЗ съобщиха, че са подали оплакване в Европейската комисия относно решението на Румъния да отложи отпускането на т. нар. сертификати за зелена енергия, което може да струва на чешката компания до 66 милиона евро годишно.

Румънското правителство реши в началото на юни да намали помощите, които се отпускат за производство на енергия от възобновяеми източници. Според нормативния акт възвръщането на зелените сертификати ще започне от 31 март 2017 г. за хидро и соларните централи, и от 1 януари 2018 г. за вятърните паркове.

ЧЕЗ управлява в Румъния най-големия вятърен парк на суша в Европа. Компанията смята, че ретроактивната промяна на правилата противоречи на основните принципи на ЕС. В прессъобщение на ЧЕЗ се посочва, че засега възможните загуби не могат да бъдат изчислени, тъй като не е изгубен нито един от издадените сертификати, а те само са били отложени. Въпреки това в чешката компания смятат, че по този начин се нарушава принципа за свободно движение на капитала.

Европейската комисия е съобщила, че следи ситуацията и проучва подобни оплаквания и от други компании, опериращи в сектора на зелената енергия в Румъния. Заключенията на Комисията ще бъдат обявени през есента, е заявила говорителката Марлене Холцнер.

В края на март чешката енергийна компания, която е мажоритарен собственик на електроразпределителното предприятие в Западна България, подаде жалба срещу страната ни в Европейската комисия (ЕК). Чехите оправдаха това си действие със стъпките на българското правителство за отнемане на лиценза на ЕРП-тата на CEZ в България.

Дружествата на CEZ бяха подложени на натиск в България след публичните протести срещу високите цени на електроенергията, които доведоха и до падането на правителството на министър-председателя Бойко Борисов през февруари. На фона на гражданското недоволство започнаха масови проверки не само срещу ЧЕЗ, но и срещу други фирми в енергетиката.

Подкрепи Economic.bg