Чакаме 3 млрд. евро от туризъм

Очакванията на бранша са за около 500 хил. руски туристи през летния сезон

6630 ~ 1 мин. четене

Според предварителните финансови разчети от национален туризъм в бюджета на държавата се очаквало да постъпят над 3 млрд. евро през 2012 г. Това съобщи в Кърджали зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Той беше на посещение в града, за да участва във второто издание на Майския фестивал "Бъдеще с традиции - Кърджали 2012".

Между 5 и 8% е очакваният ръст на броя на чуждестранните туристи през тази година. Това стана ясно още днес. По този повод зам.-министър изрази надежда да са летовниците от Русия, информира БТА.

Очакванията за новия туристически сезон са добри, особено по отношение на руския пазар. Това коментира в понеделник търговският директор на "Св. Св. Константин и Елена холдинг" АД Илко Запрянов при откриването на туристическия сезон 2012 в едноименния курорт. По думите му през тази година ще се затвърдят резултатите от предишния сезон, когато да първи път руските туристи изпревариха по брой германските.

Очакванията на бранша са около половин милион руски туристи да посетят страната ни през лятото.

Очаква се над 1 млн. румънски туристи да посетят България през 2012 г. Ранните записвания от северната ни съседка за почивка у нас бележат ръст от 6% спрямо миналата година. Това заяви пък миналата седмица заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов по време на дискусия "Представяне на България като туристическа дестинация" в рамките на Осмата световна среща на българските медии, която се проведе в Букурещ.

Подкрепи Economic.bg