Неплащането на заплати не е престъпление

Криминализирането на това нарушение е твърде крайна мярка, смята Цецка Цачева

6706 ~ 1 мин. четене

Криминализирането на неплащането на заплати не бива да бъде посочено в Наказателния кодекс като престъпление, смята председателят на Народното събрание Цецка Цачева, според която това е много крайна мярка. Тя каза това в Кърджали по повод искането на металурзите от ОЦК за подобно деяние да се търси наказателна отговорност, съобщи lev.bg. Те не са получавали заплата от януари насам.

„Правото е относително консервативна система, трябва да има не малко повторяемост на подобни случаи, за да се стигне до криминализиране на такива деяния", каза Цачева. В същото време тя не отрече, че такива случаи на неизплащане на заплати от страна на работодателя в България не са малко. Според нея те трябва да се третират като нарушение, за което да се търси административна отговорност чрез съответните санкции и глоби. По думите на председателката на Народното събрание възможно било да се намерят и други икономически стимули, за да не се стига до подобен род деяния.

„Държавата има отношение по въпроса с ОЦК и го доказва с присъствието на министри тук, но трябва да кажем, че е изключително деликатно, когато трябва да се месиш в отношенията между частни търговски обекти и банките. Въпреки това правителството следи този процес", каза Цачева. По повод внесената в Народното събрание подписка в подкрепа на металурзите, под която стоят подписите на 10 028 кърджалийци, тя каза, че в момента се разглежда в две комисии на парламента и е възможно да влезе в пленарна зала за решение от страна на депутатите.

Подкрепи Economic.bg