Чавдар Трендафилов е новият шеф на БДЖ

Служебният министър на транспорта Кристиан Кръстев сменя досегашния председател на Съвета на директорите Владимир Владимиров

436 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Чавдар Трендафилов, който досега е бил управител на Българска железопътна компания (БЖК), ще смени Владимир Владимиров на поста председател на Съвета на директорите (СД) на "Холдинг БДЖ", научи Economic.bg. Служебният транспортен министър Кристиян Кръстев ще освободи и един от членовете на СД - Емил Иванов. На негово място ще бъде назначен Николай Найденов, който е бил в правния отдел на "Информационно обслужване".


Целта на промените, които готви министър Кристиан Кръстев е да има приемственост в холдинга, както и той да бъде бързо стабилизиран. Именно затова екипът на транспортния шеф се е спрял на Найденов и Трендафилов, пише "Стандарт".

Задачата на Найденов ще бъде да премахне дублиращите функции в компанията с цел съкращаване на административните разходи. Трендафилов пък ще трябва да се заеме с тежката задача да направи превозите по-ефективни и да повиши приходите от превозите на пътници и товари.

Голяма част от кариерата на Чавдар Трендафилов е преминала в Български държавни железници (БДЖ). Започнал е като помощник-машинист към локомотивното депо в София и през годините е заемал редица ръководни позиции, свързани с експлоатацията на подвижния състав. Възпитаник е на бившето Висше военно училище „Тодор Каблешков” със специалност „Машинен инженер”. Владее руски, английски и немски език.

Николай Найденов е юрист. Започнал е кариерата си в Министерството на правосъдието, като през годините е работил и в Министерството на вътрешните работи, „Информационно обслужване“ АД и в частния сектор. Завършил е юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и факултет „Полиция” към Академията на МВР. Владее английски и руски език.

На първото заседание на Съвета на директорите предстои да бъдат разпределени функционалните задължения на членовете.

Подкрепи Economic.bg