Чешките пенсионери излязоха на протест

Те недоволстват от плановете на кабинета за реформа на пенсионната система

6836 ~ 2 мин. четене

Мерките на чешкото правителство за свиване на бюджетните разходи предизвикаха серия от протести. Днес по улиците на Прага излязоха хиляди пенсионери, недоволни от орязването на придобивките им.

Те недоволстват от плановете на кабинета за реформа на пенсионната система. Тя предвижда както увеличаване на пенсионната възраст, така и замразяване на увеличенията на пенсиите. Възрастните хора недоволстват и срещу предложения таван за социалните помощи.

В страната има над два милиона пенсионери и инвалиди, като средната пенсия е 420 евро, или около 830 лева.

Участниците в акцията - около 4000 според организаторите, според полицията - 1500 на брой, се събраха следобед на площад в центъра на града, откъдето потеглиха към парламента.

"Оставка!" и "Ние сме три милиона, искаме да живеем достойно!", скандираха участниците в демонстрацията, наречена от организаторите "За оцеляване на възрастните".

Забавянето на индексацията на пенсиите от 2013 г.  с една трета от повишаването на цените и една трета от повишаването на реалните заплати е част от дългия списък с мерки за икономии на правителството, предназначени да намалят бюджетния дефицит.

Протестиращите, сред които имаше много хора с увреждания, поискаха промени н системата за социално осигуряване, приемането на закон за социалните жилища и спиране на пенсионната реформа, предвиждаща система от частни пенсионни фондове.

Според премиера Петер Нечас поддържането на темпа на ревалоризация, прилаган досега - с общото повишаване на цените и една трета от прогресията на реалните заплати, е извън бюджетната и икономическа реалност.

Правителството иска да сведе дефицита до 3,5 процента от БВП тази година и под 3 процента през 2013 г., но планът му е за икономии е все по-зле приеман от чехите в условията на икономическа рецесия. На 21 април между 80 и 90 хиляди души протестираха в Прага по призив на синдикатите.

Подкрепи Economic.bg