Четири клика за бърза щатска виза

Новите онлайн процедури ще улеснят преиздаването на документа, но кандидатстващите за пръв път ще трябва да ходят до посолството

Снимка: Илияна Кирилова

Четири кликвания с мишката на страницата на посолството на САЩ в България и писмо през куриерска фирма. Това е напълно достатъчно, за да подновите разрешението си за влизане в Америка по новата, облекчена и улеснена програма за преиздаване на виза. Или както я обяви миналия уикенд щатският посланик Джеймс Уорлик – Easy Visa („Лесна виза”), съобщи агенция Стандарт нюз.

Посолството и консулският отдел към него са разработили изключително опростен начин за подновяване на документа и засега той се прилага само у нас – единствено ви е необходим компютър с връзка с интернет.

Онлайн на http://bulgarian.bulgaria.usembassy.gov/visa-renewal-wizard.html посочвате каква категория е предишната ви виза и съответно каква ще е категорията, за която кандидатствате, а също и датата, на която е издадена и тази, на която е изтекла.

И след като натиснете бутона „изпрати”, разработеният Електронен визов помощник ви припомня какво трябва да изпратите по куриер до посолството – валиден международен паспорт и квитанция за визова такса, която се плаща по банков път.

Слагате двата документа в плика и ги изпращате на адрес: ул. Козяк № 16. И след няколко дни си получавате, пак по куриер, паспорта си с визата в него. Или с други думи – въобще не ви се налага да се разхождате до посолството и да чакате на опашка.

Всичко става по електронен път и можете да се възползвате от програмата дори визата ви да е изтекла преди четири години. Ако все пак обаче е била издадена преди 2007 г., все пак ще трябва да отидете до US мисията, за да ви се вземат пръстови отпечатъци, обясниха днес на пресконференция при представянето на програмата посланикът на САЩ Джеймс Уорлик и генералният консул Ерик Алегзандър.

Те обаче подчертаха, че кандидаът въобще не трябва да насрочва дата и час за това, а просто да посети посолството в удобно за него време в срок от две седмици от подаването на заявлението за подновяване. И ще се забави пред гишето с устройството едва 10 минути.

А за кандидатстващите за виза за пръв път, новата система е направена така, че да ускори цялостния процес и да намали наполовина времето, което кандидатите прекарват в чакалнята.

„Изключително ми е приятно, че сте с нас днес на представянето на една нова програма, разработена да направи пътуването до САЩ още по-лесно, отколкото е в момента. Както много пъти съм казвал, аз съм изключително доволен, че всички, отговарящи на условията за виза български граждани, които желаят да пътуват до САЩ с цел бизнес или туризъм, трябва да идват в посолството само веднъж на 10 г.

Въпреки че процедурата за получаване на виза е изключително улеснена, ние успяхме да предприемем още една стъпка в тази посока и да направим процеса още по-ефикасен и безпрепятствен”, каза посланик Уорлик на чист български език като четеше от лист хартия текста, написан с азбуката на Кирил и Методий.

 

Коментари: 0