Четвърта година бюджетният дефицит на САЩ е над $1 трлн.

Прогнозите на Министерството на финансите са, че в края на септември дупката в бюджета ще бъде 1.16 трлн. долара

96 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Бюджетният дефицит на САЩ се е увеличил със 191 млрд. долара през август и вече надхвърля 1.1 трлн. долара. Статистиката на финансовото министерство показва, че дупката в бюджета не е падала под 1 трлн. долара през последните четири години, през които на власт е президентът Барак Обама.

Прогнозите на министерството са, че в края на септември разходите между приходите и разходите ще достигне 1.16 трлн. долара. Цифрата е внушителна, но в сравнение със същия период на миналата година има понижение от 6%.

Според официалната информация на Министерството на финансите причината за свиването на дефицита са по-големите приходи от данъци, тъй като все пак икономиката е отчела известно подобрение.

Основните критики към настоящия президент Барак Обама са свързани именно с невъзможността му да се справи с дефицита и дълга на страната. Кандидатът на Републиканците Мит Ромни обвинява Обама, че нивото на дефицита е достигнало толкова високо ниво заради неговото управление.

Още през 2009 г. Обама обеща да намали дефицита наполовина, но свиването досега е с около 20%. Именно през 2009 г. дупката в бюджета достигна рекордните 1.4 трлн. долара, което тогава отговаряше на близо 10% от Брутния вътрешен продукт на САЩ.

През последните години на икономическия бум - 2007 г. и 2008 г. разликата между приходите и разходите беше съответно 160 млрд. долара и 460 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg