Chevron проведе проучванията за шистов газ в Румъния

Американският петролен гигант обаче се сблъсква с протестите на Greenpeace на мястото на първия сондаж

Между газа и природата

148 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Американската петролна компания Chevron е приключила с проучванията за шистов газ в Румъния. За това информира румънската национална агенция Agerpres. Проучванията са направени в периметъра, разположен между румънските селища Силищя и Пунджещи в източната част на северната ни съседка, които започнаха в началото на май 2014 г.

Взетите проби предстои да бъдат анализирани в лаборатория за установяване на рентабилността на евентуален процес на добив на шистов газ в района. Сондата, с която беше извършено пробиването, беше изградена през април т.г., като преди това работата многократно беше преустановявана заради протестите срещу добива на шистов газ в района. След като периметърът бе обявен за "специална зона за сигурност", той е охраняван от румънските жандармеристи.

Щатската компания разполага с всички необходими разрешителни за проучване от националните и общински власти, но местни жители и екоактивисти се опитват да я спрат, тъй като се опасяват за околната среда и здравето на хората в района.

Анти-Chevron движение

В понеделник активисти на Greenpeace отново блокираха достъпа до обекта на Chevron и призоваха правителството да забрани метода за хидравлично разбиване на шисти  - фракинг. Двадесет и петима активисти от седем държави - Румъния, Унгария, Австрия, Чехия, Полша, Словакия и Германия, облечени в жълти якета, направиха жива верига пред портите на обекта в Пунджещи.

Румънският новинарски сайт Economica.net допълва, че активистите се вързаха за оградата на обекта и направиха жива верига, за да блокират работата на място. Техните плакати гласяха „- зона за карантин анти-Chevron”, „Не на фракинга”, „Стоп на сондажите в Пунджещи”. По-рано миналата и тази година имаше протести срещу шустовия газ из цялата Румъния, като местните екоактивисти настояват за мораториум, аналогичен на този, който е наложен върху проучванията и добива в България.

Chevron е пак по-добре от „Газпром”

Oт Greenpeace в Румъния алармират, че американците планират да инсталират нови сонди в някои населени места в редица общини: Пълтиниш (Бъчещи), Силищя (Пунджещи), Попени (Гъджещи) и Пуйещи (Васлуй), където общинският съвет даде разрешение и на строителството на целия обект. Общо 11 общини са одобрили проучванията и добива не техните територии в Източна Румъния, включително в Северна Добруджа.

Румънският премиер Виктор Понта в края на май коментира ситуацията около добива на шистов газ в разговорите си за енергийната сигурност на региона с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън. „Казах на вицепрезидента Байдън как съм успял да убедя мнозина от тези, с които съм обсъждал ситуацията в Румъния – казвал съм им, че Chevron е все по-добре от „Газпром”. И той ми каза, че също ще използва тази шега”, похвали се Понта.

Тъй като румънският премиер е социалист, по време на предизборната си кампания той обеща да спре проучванията за шистов газ. По-късно обаче размисли, въпреки че кабинетът му е смятан за сравнително лоялен към Москва, което контрастира с острата антируска позиция на президента Траян Бъсеску.

Подкрепи Economic.bg