"Чистката" на зам.-министрите е на Орешарски, а не на Близнашки

Обяснението на БСП било, че са част от политическите кабинети и трябвало да си ходят заедно с премиера в оставка

"Бомба" за Сбогом

248 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

"Чистката" на зам.-министрите от страна на служебния премиер Георги Близнашки, за която разкри агенция БГНЕС всъщност е на министър-председателя в оставка Пламен Орешарски. Новината потвърдиха от правителствената пресслужба, цитирана от OFFNews. 

Днес премиерът Георги Близнашки обяви, че няма да прави чистки в администрацията. Той обаче допълни, че "всички замесени в корупционни скандали или проявяващи политически пристрастия ще трябва да се разделят със своите постове".

Оказа се, че сензацията, която отрази и агенция "Икономика" (Economic.bg) не е много коректна поради липса на каквато и да било официална информация до встъпването в длъжност и първото заседание на новия Министерски съвет (МС). Наистина всички зам.-министри от кабинета в оставка от днес ще трябва да си търсят нова работа, но те обаче са били уволнени още вчера лично от този, който ги е назначил - експремиера Пламен Орешарски.

Обяснението било чисто партийно в стил БСП: “Te са част от политическите кабинети на съответните министри и трябвало да си тръгнат с тях”. Най-вероятно целта е да се създадат допълнителни затруднения на бившия член на БСП Близнашки, станал премиер без подкрепата на Столетницата. 

За сравнение, миналата година служебният кабинет на Марин Райков не уволни всички и запази някои от тях на власт. Зам.-министрите наистина са част от политическите кабинети, но винаги досега е имало случаи, в които новият министър е запазвал някой от заместниците на предшественика си.

По този начин Орешарски освен смяната на акционерите в консорциума за "Южен поток", Пламен Орешарски заложи и друга "бомба" на своя наследник в премиерското кресло. По този начин държавата е застрашена от липса на реално функциониращи министерства, поне докато новите министри не предложат на проф. Близнашки с кой да заместят сегашните заместник-шефове на ведомствата в служебното правителство.

Коментари: 0