Търговският дефицит на САЩ се сви повече от очакваното

Вносът на петрол с 3,5-годишно дъно

Търговският дефицит на САЩ се сви повече от очакваното

Снимка: Стоян Йотов

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Търговският дефицит на САЩ през юни се понижи повече от очакваното, пише Reuters. Резултатите се дължат до голяма степен на спада във вноса на петрол, чийто доставки достигнаха 3,5-годишно дъно.

Департаментът по търговия публикува данни, които показват, че за шестия месец от годината износът е надвишавал вноса с 41,5 млрд. долара, което е със 7% по-малко от ревизирания показател за май - 44,7 млрд. долара. Инфлационно изгладените данни сочат дефицит от 52 млрд. долара през май и 48,8 млрд. за юни.

Сумата е значително по-ниска от тази, фигурираща в доклада на правителството за брутния вътрешен продукт за второто тримесечие, публикуван през изминалата седмица. Това прави вероятно и ревизирането на БВП нагоре в последствие. За периода април-юни БВП нарасна на годишна база с 4%, след като бяха извадени 0,61 процентни пункта, дължащи се на дисбаланса в търговията.

Вносът през юни се е понижил с най-висок темп от една година насам - 1,2%, достигайки 237,4 млрд. долара. Делът на петрола в него е най-нисък от ноември 2010 г. - 27,4 млрд. долара. Тенденцията е в резултат на бума в местния добив на енергийни суровини, основно от разработването на шистови находища. Спад се отчита и във вноса, несвързан с петрол.

Износът нараства с 0,1%, също до рекорд от 196 млрд. долара. Основен „двигател” за това е автомобилната индустрия, а потребителските стоки също подкрепиха положителните данни.

Износът за Канада отчете най-високата си стойност в историята. Отрицателното търговско салдо с Китай се увеличи, след като износът добави 1,4%, а вносът - 3,7%

Коментари: 0