Чобанов: Новият дълг от 1 млрд. лв. може и да не се ползва

От 1 до 12 юли НАП е възстановила 455 млн. лв. ДДС на бизнеса, от които 60 млн. лв. на 1215 малки и средни фирми

Снимка: БГНЕС

Автор: Атанас Христов

Предвиденият лимит за емитиране на нов дълг от 1 млрд. лв. е възможност на бюджета, не е наложително да се възползваме от нея. Това каза финансовият министър Петър Чобанов по време на срещата си с национално представените работодателски организации и синдикати, на която беше обсъждана предложената актуализация на бюджета за 2013 г.

Според финансовия министър имаме достатъчно доказателства, че заложената приходна част на бюджета няма да се изпълни, а освен това е налице недостатъчно добро бюджетно планиране и липса на гъвкавост на публичните финанси - факти, които са наложили актуализацията

"Ще запазим дефицита до законовото ограничение от 2% от БВП и ще се съобразим с европейските правила", допълни финансовият министър, цитиран от пресцентъра на финансовото министерство. Той увери работодателите, че предприетите мерки за повишаване на събираемостта на приходите в бюджета и намаляване на административния натиск върху бизнеса вече са в действие. Петър Чобанов уточни, че от 1 до 12 юли НАП е възстановила 455 млн. лв. ДДС на бизнеса, от които 60 млн. лв. на 1215 малки и средни фирми.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров подкрепи предложената актуализация, като представи на своите предложения за допълнителен социален пакет от 7 мерки за най-уязвимата част от населението и препоръча овладяване на контрабандата, с цел увеличаване на приходите от акцизи.

Никола Закатанов от Асоциацията на индустриалния капитал в България коментира, че разбират мотивите за актуализацията на бюджета, но настояват да се насочват средства за растеж и създаване на нови работни места.

Представителят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков припомни становището си от октомври 2012 г., което беше подготвено за обсъждането на бюджет 2013 г. БСК също изрази подкрепа за актуализацията на бюджета, но застават зад принципа "дефицит срещу реформи" и призоваха основният фокус да е върху заетостта и програмите за субсидирана заетост за започващите и приключващите своята кариера.

Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата изрази становище, че не трябва да се увеличава преразпределителната роля на държавата и да се увеличава дълга. Организацията подкрепя предприетото разплащане с бизнеса и предложените мерки за увеличаване на събираемостта на приходите.

Камен Колчев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България коментира, че с актуализацията на бюджета трябва да се осигури гъвкавост, а не възможност за повече разходи. Той се обяви за реформи в приходните администрации и ефективна връзка между различните контролни държавни органи. КРИБ предложиха промяна в принципа на управление на държавната собственост, чрез въвеждане на механизмите на публично-частната собственост.

Всички участници в дискусията са поискали по-бързото свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество за решаване на актуални социални въпроси, част от които са предложенията на синдикатите за увеличаване на минималната работна заплата.

Коментари: 0