Чобанов: Няма срив на чуждестранните инвестиции

Има забавяне на вноса - износа, но това е еднократно, казва министърът на финансите

Автор: Николай Марченко

Няма срив на чуждестранните инвестиции, а актуализация на бюджета няма да се наложи. За това увери министърът на финансите Петър Чобанов, след заседанието на Министерския съвет (МС).

"Не смятам, че ще се наложи актуализация. Целта на изпълнението на бюджета е да се изпълни такъв, какъвто е. През първите два месеца имаме някои сигнали за известно забавяне на износа към трети страни, както имаме и забавяне на вноса. Те са еднократни явления според нашия прочит на ситуацията и към момента не влияят на цялостната прогноза за годината", каза шефът на МФ, цитиран от БГНЕС.

Финансовият министър за пореден път представи социалните мерки, които са заложени в средносрочните документи - задължителните коледни и великденски надбавки за пенсионерите, социалните плащания за хората с увреждания и други.

"Продължаваме да изпълняваме мерките, заложени в програмата на правителството за социалната справедливост, както и за фискалната дисциплина”, допълни още той.

Според Чобанов фискалната политика е такава, че да води до растеж и намаляване на регионалните различия. "За постигането на фискална дисциплина се наложи да предприемем решителни мерки по отношение на правилата, които трябва да се спазват в приходните администрации", каза министърът.

Петър Чобанов също така подчерта, че мерките за фискална дисциплина ще продължават да бъдат спазвани, но ще има и структурни промени в това отношение. Според него социалните мерки и повишаването на минималната заплата „ще продължат да бъдат прилагани”. Той припомни, че в тази посока са отпуснати и коледните и великденските надбавки за пенсионерите, а за целта са използвани близо 100 млн. лв.

Петър Чобанов бе категоричен, че по време на срещата във Вашингтон със Световната банка (СБ) и Международния валутен фонд (МВФ) не са водени разговори за предстоящото емитиране на облигации на световните пазари.

Коментари: 0