През септември отчуждават земя за газовата връзка с Гърция

Проектната компания Interconnector Greece-Bulgaria трябва да започне строежа към края на 2014 г.

Автор: Economic.bg

Най-рано в края на септември 2014 г. е възможно проектната компания Interconnector Greece-Bulgaria (ICGB) да придобие права върху територията, по която ще преминава бъдещият газопровод Комотини - Стара Загора, информира 3-еnews.

Това става ясно от обявената отново обществена поръчка за избор на изпълнител. Целта му е да „придобие вещни права за площадките към газопровода“, както и за придобиване на т.нар. сервитут по линейната част на трасето.

Оферти от фирмите за изпълнение на поръчката се приемат до края на април в офиса на Българския енергиен холдинг (БЕХ) в София. Не са ясни причините за провалянето на първата поръчка, която събираше оферти до края на февруари.

Трасето на газопровода преминава през общините Стара Загора, Раднево, Опан, Димитровград, Хасково, Кърджали, Момчилград, Джебел и Кирково, става ясно от обществената поръчка.

Ширината на сервитутната зона на тръбата трябва да е 30 метра. Минималните размери на сервитутната зона на Автоматичната газоразпределителна станция (АГРС) и Газоизмервателна станция (ГИС) пък са с широчина 10 м около външната граница на обекта. АГРС ще има край Кърджали и Димитровград, а ГИС ще има край Стара Загора.

Очаква се площта на засегнатите от строителството земи да бъде общо около 52 дка. 85% от земята, през която ще преминава газопровода е земеделска, но основната част от земите остава частна собственост. Очаква се газопроводът да пресича над 100 водни обекта, 7 жп линии, 9 републикански пътища, два газопровода и един археологически обект, става ясно от поръчката.

При вчерашната среща между енергийният министър Драгомир Стойнев и азербайджанския му колега Натиг Алиев стана ясно, че строителството на газопровода между България и Гърция ще започне до края на годината. По него се очаква да преминават до 1 млрд. куб. метра газ годишно, като тръбата се предвижда да е готова до края на 2016 г.

Акционери в ICGB са с равно участие в дружеството са БЕХ и гръцката IGI Poseidon S.A. Българската държава ще трябва да даде и държавни гаранции за 80 млн. евро за строителството на газопровода.

Коментари: 0