Ципрас заплаши Европа

Ако Брюксел спре помощта за Гърция, страната спира да плаща дълговете си

6872 ~ 1 мин. четене

Ако Европа спре финансирането на Гърция, ние ще спрем да си плащаме дълговете. Това заяви лидерът на гръцката лява формация СИРИЗА Алексис Ципрас в разговор за Wall Street Journal.

37-годишният политик предупреди, че един евентуален колапс на Гърция ще повлече със себе си останалата част от еврозоната. Според последните анкети неговата коалиция ще получи около 22 процента от гласовете на предстоящите избори на 17 юни. Това може да направи Ципрас новият министър-председател на страната.

Нашият първи избор е да убедим европейските си партньори, че в техен интерес е да не спират финансирането ни, казва Ципрас.

Страната му не възнамерявала да предприема едностранни стъпки, „но ако те действат едностранно, тоест спрат плащанията, ние ще сме принудени да се приспособим и да спрем погасяването на дълга към нашите кредитори".

Според него Европа трябва да се реши на една политика, ориентирана към растежа, за да спре спиралата на икономическия спад в страната и да се пребори с нарастващата хуманитарна криза в Гърция. 

Подкрепи Economic.bg