Citi и Deutsche Bank готови да кредитират БЕХ

6 големи банки искат да консултират и облигациите на холдинга

3596 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Две от най-големите финансови институции на планетата - американската Citi Group и германската Deutsche Bank са кандидатите, които са готови да отпуснат заем Български енергиен холдинг" ЕАД (БЕХ). Това става ясно от публикувана информация на интернет страницата на БЕХ.

До изтичане на крайния срок Citi Group и Deutsche Bank са подали оферти за участие в процедурата по избор на финансираща институция по сделка за структуриране на заем до 250 млн. евро (или стойността им в долари).

Освен заема, енергийният холдинг планира да издаде и облигационна емисия. Кандидатите за инвестиционен консултант по издаването на дълговите книжа са 6 - Goldman Sachs, Citi Group, JP Morgan & ПФБК, Deutsche Bank, Societe Generale и HSBC.

Правни консултации са пожелали да дават 10 фирми, като две от тях - Shearman & Sterling LLP и Skadden, Arps и Slate, Meagher & Flom LLP не отговарят на условията на БЕХ.

Допуснатите кандидати са White & Case LLP, Herbert Smith Freehills, Latham & Watkins LLP, Clifford Chance LLP, Ashurst LLP, Allen & Overy LLP, Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP и Freshfields Bruckhaus Deringer LLP.

С част от средствата от кредита или облигацията ще бъде изплатен остатъкът от 195 млн. евро от заема към френската банка BNP Paribas. Средствата (общо 250 млн. евро) бяха изтеглени за финансиране на дейностите по строителството на пропадналия проект за изграждане на АЕЦ "Белене". Падежът е на 12 май 2013 г.

Парите, които ще останат след плащането към BNP Paribas ще се използват за инвестициите на холдинга в газопровода "Набуко" и изграждането на газовата връзка между България и Гърция.

Подкрепи Economic.bg