Citigroup изправена пред загуба от 7 млрд. долара

Според анализатора Чарлс Пийбоди банката би понесла сериозен удар от колебанията на валутните пазари ако доларът поскъпне срещу йената, еврото и валутите на развиващите се пазари

180 ~ 1 мин. четене

Citigroup може да загуби повече от 7 милиарда долара от колебанията на валутните пазари. Това смята анализаторът Чарлс Пийбоди, който оглавява изследванията на Portales Partners LLC. Според негови колеги обаче, подобен развой е малко вероятен и ценните книжа на Citigroup ще бъдат най-добре представящите се акции сред тези на големите банки в САЩ през следващата година.

Според Пийбоди банката може да загуби от 5 до 7 млрд. долара регулаторен капитал тази година ако доларът поскъпне срещу йената, еврото и валутите на развиващите се пазари. Именно те осигуряват около половината от печалбата на Citigroup, което би било най-голямата загуба от валутните експозиции на банката за последните 5 години.

Подобен развой имаше през 2011 г, когато загубата от колебанията на валутните пазари за Citigroup достигна 3,5 млрд. долара.

"Валутните рискове си заслужават само ако са налице перспективи за растеж. Ако обаче глобалният растеж се забави, тези рискове ще се увеличават и вече няма да бъдат компенсирани от перспективите", коментира Пийбоди.

Третата най-голяма щатска банка отчете по-добра от очакванията печалба през първото тримесечие на годината. За периода печалбата се е повишила с 31% на годишна база, благодарение на намалените резерви, свързани с лоши ипотечни кредити, както и по-добрите резултати от търговия с акции и други финансови инструменти. За тримесечието до края на март печалбата се е повишила до 3.8 млрд. долара, или 1.23 долара на акция

Коментари: 0