Citigroup направи мрачна прогноза за Китай

Анализаторите на американската банка очакват икономическият ръст да остане 7.8%, а инфлацията 3.5%

104 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Citigroup предупреди, че икономическият ръст в Китай през тази година може да е по-нисък от очакваното. Американската банка прогнозира увеличаване на БВП на азиатската държава със 7.8% през 2013 г. и 7.3% през 2014 г.

"Правителството ще си постави цел от 7% ръст на икономиката, но той ще е между 7.5% и 8%", смята анализаторът на Citibank в Китай Оливър Чю. Според него през втората половина на тази година инфлацията в страната ще достигне 3.5%.

За цялата 2012 г. икономическият ръст на Китай беше 7.8%, което е най-ниското ниво за последните 13 години. Според много икономисти това е било дъното и през 2013 г. ще станем свидетели на ръст над 8%. От Standard Chartered Bank вчера прогнозираха, че през тази година икономиката на страната ще нарасне с 8.3%.

Според Citibank обаче най-големите рискове пред втората най-голяма икономика в света е нейното реформиране и повишаването на ефективността.

"Ако страната не успее да ускори прехода си, до 2020 г. високият ръст ще бъде поставен под въпрос", смята Чю. Според него вътрешното потребление ще участва все повече във формирането на БВП през 2013 г.

Подкрепи Economic.bg