Създават регистър на земеделските земи

Въвеждане на бърза процедура за прекратяване на договори за аренда при неплащане на дължимите суми

3872 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Всички земеделски земи в страната ще бъдат вписани в единен регистър, пише "Стандарт". В него всеки, който се интересува, ще може да провери кой обработва даден парцел и по силата на какъв договор. Това съобщи Евгений Орашъков от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Целта на този регистър е да се премахне дублирането на парцелите при кандидатстване за европари, което води до санкции за фермерите. "Създаването му ще помогне и за премахване на възможността някой да обработва чужда нива, без да има договор и без да дава рента на собственика. Притежателите на земеделски парцели, които са ги отдали под наем или аренда, пък ще могат да се осведомяват кой обработва земята им и от кого да си търсят парите", обясни Орашъков.

Регистърът трябва да се изготви от земеделското министерство. Предстои да се уточни заданието за обявяване на обществена поръчка. Очаква се регистърът да бъде готов до 2014 г., когато е предвидено да влязат в сила новите правила за разпределяне на парите за подпомагане на единица площ.

Въвеждане на бърза процедура за прекратяване на договори за аренда при неплащане на дължимите суми, искат още от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Според тях в момента този процес отнема между 5 и 6 месеца, което лишава собствениците на ниви от възможност да сключат нов договор. Така се губи и арендното плащане за съответната година.


Подкрепи Economic.bg