САЩ дава над $50 млрд. за щетите от "Санди"

След тримесечно забавяне Конгреса гласува помощта за засегнатите щати

92 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Правителството на САЩ ще отпусне 50.5 млрд. долара за възстановяване на щетите от урагана "Санди", пише Bloomberg. Решението на Конгреса идва три месеца след природното бедствие, а забавянето се дължи на разногласия между Републиканци и Демократи. Депутатите приеха да се дадат допълнително 9.7 млрд. долара, които ще отидат във специален фонд за застраховане срещу наводнения.

Цялата сума от 60.2 млрд. долара беше гласувана още преди две седмици от Камарата на представителите, но се забави заради допълнителни дискусии в Сената. В крайна сметка вчера той беше приет с 62 на 36 гласа, но без натиска от недоволството на хората, които живеят в засегнатите от урагана щати. Всички гласували против сенатори са членове на Републиканската партия.

"Поздравявам Конгреса за това, че предостави на домакинствата и бизнеса помощта, която заслужават. Ще подпиша закона още щом той стигне до бюрото ми", коментира президентът на САЩ Барак Обама.

Провалът на гласуването предизвика разделение в редиците на Републиканската партия и критики срещу председателя на Камарата на представителите, републиканеца Джон Бейнър. Забавянето на дългоочакваната помощ разгневи и губернаторите на пострадалите щати, които, независимо от партийната си принадлежност, отправиха нападки срещу Конгреса заради политизирането на хуманитарния въпрос.

Подкрепи Economic.bg