ЦИК може да забави резултатите от референдума до утре

Говорителят на избирателната комисия обаче се надява това да стане днес

68 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Всички протоколи от Районните избирателни комисии (РИК) вече са въведени Централната избирателна комисия (ЦИК), това каза за "Фокус" Ралица Негенцова, говорител на ЦИК. Тя посочи, че задачата на ЦИК в момента е да обобщи данните и да обяви окончателните резултатите от референдума.

Според нея до края на деня трябва да бъдат обявени окончателните данни, но по закон срокът на ЦИК изтича утре.

 "Ако се приеме, че на референдума не са гласували толкова граждани, колкото на последните парламентарни избори, има една хипотеза, че трябва да са гласували не по-малко от 20% от гражданите с избирателни права", коментира Негенцова. По отношение на избирателната активност тя обясни, че гражданите с избирателни права са тези, които са включени в избирателните списъци - 6 949 120 души, тези, които са подали заявление да гласуват в консулските представителства - 1773, както и гражданите, които са подали молба за издаване на удостоверение за гласуване на друго място - 7.

Негенцова обясни, че данните, които в момента са на сайта на ЦИК, са от първото въвеждане на протоколите и не са окончателни. Все още няма окончателни резултати за избирателната активност, заяви Ралица Негенцова.

Подкрепи Economic.bg