Доларът отстъпи на йената

Златото достигна двуседмично дъно в понеделник

80 ~ 3 мин. четене

След като по време на ранната търговия в понеделник доларът достигна две и половина годишен връх спрямо йената, цената му леко падна, тъй като инвеститорите решиха да затворят част от печалбите си след последното рали на щатската валута, въпреки че възходящият тренд на долара спрямо йената е най-вероятно да продължи в очакване за по-нататъшно смекчаване на паричната политика в Япония.

Цената на йената е с еднопосочно движение на поевтиняване от средата на ноември миналата година, тъй като инвеститорите очакват японския премиер Шиндзо Абе да накара Японската централна банка да смекчи  паричната си политика, с цел да се победи дефлация в страната. Увеличената реторика от страна на японските власти, че те са в очакване цената на долара да достигне 100 йени, спомогна да  се отслаби японската валутата, което от своя страна смути останалите световни икономики и се заговори, че Япония е  задействала т. нар. "валутна война". В края на деня, доларът се разменяше за 90,80 йени, като  по-рано цената му бе стигнала до 91.25 йени. Еврото се понижи  до 122,10 йени, след като рано сутринта достигна 21-месечен връх от 122,89 йени.

Някои пазарни анализатори очакват консолидация  на японската валута около сегашното равнище, тъй като се очаква японското правителство да смекчи мерките си за отслабване на йената, особено след оплакванията от чужди политици като Германският канцлер Ангела Меркел.

В подкрепа на доларът за кратко бяха данните за повишените поръчки на дълготрайни стоки в САЩ през декември, но инерцията на щатската валута отслабна, след като данните за предстоящите продажби на съществуващи жилища в САЩ бяха разочароващи.

Еврото се смъкна от 11-месечния връх спрямо долара, достигнат в петък, след като съществуват опционни бариери пред еврото на цена около 1,3480 долара. Но анализатори заявиха, че общата валута изглежда е  готова за допълнителни печалби, които биха могли да я вдигнат към психологически важното ниво от 1.35 евро, най-високото от декември 2011г. насам. В края на деня, еврото се разменяше за 1,3455 долара, след като в петък достигна 11-месечен връх от  1,3479 долара.

Според финансови анализатори перспективите за еврозоната са подобрени след положителните икономически новини от региона, особено от Германия, най-голямата икономика в блока. Еврото също се е възползва и от новините за обратното изкупуване на дълга от страна на европейските банки към Европейската централна банка, което предполага по-добри условия за финансиране.

Не всички пазарни анализатори обаче споделят  ентусиазмът за еврото. Според някои от тях, тенденцията на нарастване на единната валута е твърде слаба, за да се поддържа устойчиво рали, тъй като рисковата премия от покачването на еврото ще тласне валутата към поевтиняване

Пазарните участници са в очакване  на резултатите от срещата на ФЕД тази седмица в сряда, като очакванията са да няма съществена промяна в благосклонната позицията на централната банка на САЩ към банките и работодателите в страната.

Златото достигна двуседмично дъно в понеделник

След като рано в понеделник, борейки се да се откъсне от 2-седмичното си дъно, златото реализира леко покачване до 1662 долара за тройунция, по-време на търговията през деня благородният метал достигна ново двуседмично дъно на цена от 1651,84 долара за тройунция.

Основната причина за поевтиняването на златото е подобряването на световната икономическа перспектива и оттеглянето на инвеститорите от сигурни убежища като златото. Признаците, че еврозоната се стабилизира, а икономиката на  САЩ набира скорост накараха инвеститорите да се насочат към активи с по-висока възвращаемост, като акции и валути.

Според техническият анализ следващата краткосрочна подкрепа за златото е на цена от 1647 долара за тройунция.

Инвеститорите ще следят отблизо срещата на Федералния резерв в сряда, както и поредицата от данни за заетостта, икономическия растеж и потреблението в САЩ, за да се преценят  темповете на възстановяване на най-голямата икономика в света.

Физическо купуване на злато се е повишило в Азия през последният месец, но е много по-ниско в сравнение с последните няколко години, когато продажбите скачаха драстично поради китайската нова година и фестивалите в Индия. Както е известно Китай и Индия са топ потребителите на златни бижута.

Цената на петрола се повиши в понеделник, след като данните посочиха, че бизнесът в САЩ през декември е похарчил повече средства за развитие от очакваното. Това увеличи оптимизмът, че възстановяването на най-голямата икономика в света набира скорост. Петролът се повиши с 55 цента, достигайки цена от 96, 85 долара за барел.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg