Цветанов: 3,5 млрд. лв „се въртят” от незаконни дейности

Вътрешният министър напомни, че законът е заради мониторинга на ЕС

Около 3,5 млрд. лева са средствата, които са незаконни и се въртят от организираната престъпност, обяви вътрешният министър Цветан Цветанов пред бТВ по повод приемането на закона за конфискуване на незаконно придобитото имущество. Това показвала съвместна оценка на Центъра за изследване на демокрацията и МВР.

Цветанов потвърди, че премиерът е бил готов да подаде оставката на правителството, ако законът не бъде приет. Това се случи късно снощи. Министърът напомни, че приемането му е било изискване на Европейския съюз, заради мониторинга и предстоящия доклад през юни.

По повод обявеното от опозицията намерение да сезира Конституционния съд за част текстовете, Цветанов изрази надежда, че законът ще издържи на проверката.

Според него няма проблем, че дългите проверки могат да блокират бизнеса на проверяваните. „Когато един човек всичко му е наред, няма никакво значение дали ще го проверяват една или две години. Изказванията, които се правят, са повече за презастраховане, отколкото реалности. Няма проблем с доказването, когато дадено лице попадне в полезрението на тази комисия”, обяви още Цветанов.

Коментари: 0