#ДАНСwithme 13.0: "Мафия" и "Оставка" огласяват Ларгото

Хиляди хора отново искат оставката на кабинета "Орешарски"

132 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Хиляди протестиращи отново са запълнили пространството между Президентството, Министерски съвет и Партийния дом и за 13-и пореден ден скандират "Оставка", "Мафия" и "Червени боклуци". Множеството продължава да иска оставката на кабинета "Орешарски".

В района има засилено полицейско присъствие, а движението по основни софийски булеварди все още не е спряно. На площад "Независимост" се изгражда сцена, съобщава БГНЕС. От общината съобщиха, че "момиче се е обадило", за да поиска разрешение, но не за концерт, а единствено за изграждането на сцена. В социалната мрежа Facebook хората организират изява "Музиканти и артисти срещу мафията".

Протестите срещу кабинета "Орешарски" започнаха още рано сутринта, когато стотици се събраха, за да изпият кафето си пред сградата на Народното събрание. Акцията "На кафе пред парламента" прерасна в протест, в който се включиха няколкостотин души. Към прозорците на парламента полетяха няколко домата, а заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова бе замерена с яйце.

Междувременно не бе сформиран кворум за провеждане на заседание. Предвиждаше се днес депутатите да гласуват третия вицепремиер Даниела Бобева. Акцията на гражданите прерасна в преследване на народните представители, които напускаха сградата на парламента.

Депутатът от "Коалиция за България" Димчо Михалевски беше уцелен с домати. Той се опита да напусне парламента през служебния вход, но група протестиращи го очакваха. Народният представител успя да напусне района, след като плътен кордон от полицаи го съпроводи. Подобна бе ситуацията около напускането на Йордан Цонев от ДПС, който бе замерян с предмети и залят с течности.

"Не мога да се прибера в дома си", каза депутатът, когото пазеха около 10 полицаи. Под звуците на скандирания "Долу ДПС" и "Оставка" Цонев бе съпроводен до автомобила си и напусна района мокър. По-рано първи се опита да си тръгне вътрешният министър Цветлин Йовчев, който също бе обграден от протестиращите. Хората се събраха автомобила му и дълго не му позволиха да потегли. Служителите на реда образуваха жива верига, за да може министърът да тръгне.

Коментари: 0