Миков: Интереси в енергетиката подклаждат агресията пред НС

Днес изборите не решават нищо. Демократичен изход от днешната криза е невъзможен, твърди председателят на парламента

104 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

От учредяването си преди месец Народното събрание (НС) прави всичко възможно да реши проблемите на хората. Законодателните промени са в отговор на обществените очаквания. Беше намалена цената на електроенергията, което е против интересите на големите играчи. Заради нарушените интереси на големите играчи в енергетиката, министърът на икономиката и енергетиката заяви от парламентарната трибуна, че НС ще е подложено под натиск. Когато има нарушени интереси за стотици милиони  лева това е очаквано. С тези си думи председателят на 42-рото Народно събрание Михаил Миков се обърна към нацията по повод ескалиралото напрежение пред парламента тази сутрин.

Миков поясни, че намалението на тока е било договорено на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) преди 4 месеца. "Отрича ли се президентът от това", риторично попита Михаил Миков. Той е категоричен, че днешните действия нямат нищо общо с мирните протести.

"Към НС беше проявена невиждана агресивност. Днес сравнително малобройна група демонстрира грубост. Поругава се не само институцията, но и народните представители, които бяха избрани преди месец и половина", започна обръщението си Миков. По думите му депутатите са поставени в невъзможност да изпълняват това, за което са избрани.

"През февруари заради създалото се напрежение КСНС видя възможност проблемът да се реши с предсрочни избори. Днес изборите не решават нищо. Демократичен изход от днешната криза е невъзможен", твърди председателят на парламента.

Според него е важно да се приемат промени във важни закони, включително и поисканите от гражданите изменения в Изборния кодекс (ИК), но в същото време работата на НС се блокира. "Призовавам за отговорно поведение в тази изключително тежка ситуация", добави Миков. Той призова медиите да отразяват обективно всички протести.

"Очаквам президентът да определя поведението си според Конституцията, а именно да изразява единството на нацията", каза още Михаил Миков. Председателят на парламента е убеден още, че само успокояването на обстановката и търсенето на изход с общи усилия ще изведе България от сложната социална, политическа и икономическа ситуация, в която се намира страната днес.

Подкрепи Economic.bg