Даниела Петкова: Пенсионното осигуряване е за бедни хора

Изпълнителният директор на ПОК „Доверие" Даниела Петкова предупреди Дянков да не пипа частните пенсионни фондове

4439 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Останах без думи, когато Симеон Дянков каза, че частните пенсионни фондове трябва да бъдат закрити. Това каза за Дарик Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на Пенсионноосигурителна компания (ПОК) „Доверие". "Ние не сме плод на хрумването на някое правителство, а изискване на Международния валутен фонд (МВФ)", добави тя.

Думите на Петкова идват в отговор на скорошно изказване на финансовия министър Симеон Дянков, че създаването на частните пенсионни фондове в България през 90-те години и втория стълб на пенсионната система са грешка. "Ако се види каква е доходността на частните пенсионни фондове, всяка година без изключение те събират, всъщност дори е по-опорочено, НАП събира парите, дава ги на тях и те всяка година губят няколко процента от тези пари. Освен че взимат...", каза Дянков в интервю за Дарик.

"Ако така вървят нещата с данъчното облагане на лихвите, нищо чудно утре да сложат данък и на лихвите на парите в пенсионните фондове, заяви днес Петкова. Според нея правителството не трябва да пипа тези пари.

„Пенсионното осигуряване не е за богати хора, то е за бедни хора", допълни тя. Това, което трябва да се реформира е солидарният пенсионен фонд, той не защитава от бедност огромна част от населението, коментира още Даниела Петкова.

Подкрепи Economic.bg