Данните от САЩ подкрепят промяна в политиката на Федералния резерв

Златото расте заради вероятността за предстоящи удари срещу Сирия

196 ~ 3 мин. четене

Доларът продължава да е силен и днес след данните от вчера, които затвърдиха очакванията, че Федералния резерв ще започне да редуцира скоро стимулите. Предпазливостта обаче преди заседанията на централни банки през тази седмица, както и заради вероятността за американски военни удари срещу Сирия вероятно ще задържат основните валути в сегашните рейнджове.

Долар/йена е на 99.55 след едномесечния връх във вторник на 99.86. Вчера стана ясно, че производствения сектор в САЩ е нараснал през последния месец с най-бърз за темп за последните повече от 2 години, докато разходите за строителство показаха повишение през юли. Цифрите са ново доказателство, което подкрепя пазарните очаквания, че ФЕД ще започне да намалява стимулите по време на заседанието си на 17 и 18 септември освен ако данните за заетостта в петък не излязат доста по-слаби от очакваното. Прогнозите сочат ръст от 180 000 работни места през август и запазване на безработицата на нива от 7.4%.

Японската централна банка започна днес двудневно редовно заседание на което се очаква да запази огромните монетарни стимули, които стартира през април и които почти ще удвоят монетарната база до 270 трилиона йени до края на 2014 година като целта е постигане на инфлация от 2%.

Днес азиатски ежедневник, позовавайки се на няколко източника, съобщи че ЯЦБ ще обмисли нови монетарни стимули ако премиера Шинзо Абе реши да повиши данъка върху продажбите през април от 5% на 8%. Министърът на финансите Таро Асо заяви вчера, че Япония ще информира държавите от Г-20 по време на срещата им тази седмица, че ще продължи с планираното двуетапно повишение на данъците върху продажбите и че обмисля да осъществи допълнителен бюджет за фискални разходи, за да намали натиска върху икономиката.

Предпазливостта около Сирия задържа долар/йена засега в рейндж. Военни действия могат да окажат натиск върху долара и поради тази причина никой не иска да прави големи залози сега. Президентът на САЩ Барак Обама получи подкрепа от ключови фигури в Конгреса, включително високопоставени републиканци, при призива си за ограничени удари срещу Сирия, които да накажат президента Башар ал-Асад заради подозираното използване на химическо оръжие срещу цивилни граждани.

Централните банки в еврозоната, Великобритания и Канада също имат редовни заседания тази седмица. Еврото се търгува близо до вчерашното дъно и е на 1.3165 срещу долара. Австралийският долар е на 0.9096 срещу американския си съименник и доста над 3-годишното дъно от август на 0.8848. Вчера централната банка в страната остави лихвите без промяна на рекордно ниските 2.5%.

Златото расте заради вероятността за предстоящи удари срещу Сирия

Златото се опитва да задържи печалбите, които реализира вчера при спорадични покупки търсещи сигурност, докато американския президент Барак Обама получи подкрепа от ключови представители на Конгреса за ограничени удари срещу Сирия. Обама си осигури подкрепата на републиканците Джон Боенер и Ерик Кантор. Ръководителите на комисията към Сената отговаряща за международните отношения заявиха, че са постигнали споразумение по проекто план оторизиращ употребата на военна сила в Сирия, който е доста по-малък отколкото е била молбата на Обама и дава възможност да бъде одобрен с вот на комисията още в сряда.

Спот цената е на 1412 долара за тройунция, след като премина вчера над 1400 долара, докато тест на ракета от израелските сили, които тренират заедно с американския флот в Средиземно море, изнерви пазарите. Те остават тихи днес в очакване на развитията в Сирия.

Нарастващото напрежение породи покупки търсещи сигурност в златото, докато инвеститорите бягаха от по-рисковите активи като акциите. Днес азиатските борсови индекси паднаха след четири поредни дни на растеж, тъй като вероятността за действия в Сирия нарасна.

Възможността напрежението в Близкия изток да нарасне дава подкрепа на жълтия метал. Една от причините е, че може да се нарушат редовните доставки на петрол. Златото се счита за защита срещу инфлационен натиск породен от по-високи цени на петрола.

Златото получава подкрепа и от стачките на работниците, които започнаха в златните мини на ЮАР. Някои работници вече за 11-ти ден не отиват на работните си места. Неявяването беше предизвикано от Националния синдикат на минните работници в който членуват 2/3 от служителите в златните мини на ЮАР. Призивът за стачка дойде след провала през миналата седмица на преговорите между профсъюзите и работодателите.

Най-големият златен фонд в света SPDR Gold Trust отчете във вторник спад на активите си с 1.8 тона до 919.23 тона. Това обаче все още е с 10 тона повече от 4-годишното дъно ударено в началото на август.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg