Комисията в Сената одобри военните удари в Сирия

С 10 гласа „за" и 7 "против" проекторезолюцията е предвижена за гласуване от целия състав на Сената през следващата седмица

124 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Комисията по международните въпроси в Сената на САЩ одобри използването на военна сила в Сирия, предаде BBC. С 10 гласа „за" и 7 "против" проекторезолюцията е предвижена за гласуване от целия състав на Сената през следващата седмица.

Одобрява се използването на ограничена военна сила в Сирия в продължение на 90 дни и няма да се изпращат американски войници на сирийска територия. Въпреки днешното гласуване съдбата на проекторезолюцията при по-широкото гласуване в Сената все още не е ясна, отбелязват наблюдателите.

"Евентуалната операция на въоръжените сили на САЩ срещу сирийския режим няма да доведе до военно противопоставяне с Русия", заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери на изслушването в комисията по международните въпроси в Камарата на представителите в Конгреса, предаде РИА Новости.

"Разговарях с президента Владимир Путин и с външния министър Сергей Лавров, и те ме увериха, че няма да се стигне до ескалация на конфликта. А и руските бойни кораби в Средиземно море се намират на значително разстояние", коментира Кери, отговаряйки на въпроси на конгресмени относно опасността от противопоставяне с Русия, която притежава значителен ядрен арсенал.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл заяви пред сенатори, че планираният военен удар по Сирия заради използването на химическо оръжие няма да бъде просто "убождане с игла", а значително ще намали военната мощ на силите на президента Башар Асад, предаде Reuters. "Става дума за значителен удар, който фактически ще намали боеспособността на армията", подчерта Хейгъл. Освен това той посочи, че има голяма вероятност Асад да използва химическо оръжие отново, ако САЩ не демонстрират ясно, че химическите атаки са неприемливи.

Подкрепи Economic.bg