Дават 300 млн. евро за възстановяване на забележителности

Връщат предишния облик на 11 крепости и стотина други туристически обекта

300 млн. лв. европейски средства ще бъдат похарчени за възстановяването на 11 крепости и стотина други туристически обекта, предаде бТВ.

Сред обектите са Етъра, Плиска, Мадарския конник, Арбанаси, Асеновата крепост. Пещерите Магура и Леденика, както и Белоградчишките скали също ще бъдат развити.

Проектът ще бъде реализиран от 61 общини, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова. В задълженията на кметствата се включва и подобряване на инфраструктурата около туристическите обекти.

Така например в село Белчин е открита крепост на 1700 години, като обектът трябва да върне предишния си облик до две години. 350 метра крепостна стена и 6 бойни кули са служили за охрана на железодобива в района. Под крепостната стена има и останки на три църкви, които свидетелстват, че християнството се е настанило тук преди 17 века при управлението на византийския император Константин Велики.

Близо 6 млн. лв. ще получи община Самоков, за да превърне крепостта в атракция с музеи в кулите. До него ще води малка въжена линия, наречена фуникуляр.

Коментари: 0