Дават на концесия пристанище Русе-център

Новият оператор на терминала ще трябва да осигури инвестиции от минимум 1,648 млн. лв.

264 ~ 1 мин. четене

Пристанищен терминал Русе-център ще бъде даден на концесия, стана ясно днес, след като кабинетът гласува стартирането на открита процедура за избор на оператор за терминалa, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Концесионерът ще бъде определен чрез открита процедура по следните критерии – размер на фиксираната част на годишното концесионно плащане (50 на сто относителна тежест), размер на променливата част на годишни концесионни плащания (25 на сто относителна тежест), предложение за срока на концесията (20 на сто относителна тежест), бизнес предложение (5 на сто относителна тежест).

Задължителните инвестиции за първите шест години от срока на концесията трябва да бъдат в размер не по-малък от 766 000 лева без ДДС, а за срока на концесията – поне 1 648 500 лева без ДДС.

Държавата очаква след избора на концесионер да се привлекат инвестиции, да се подобрят условията за пътниците, които преминават през пристанищния терминал. По този начин в бюджета ще постъпят пари от възнаграждението и от корпоративните данъци, но също така ще се отворят нови работни места. Същевременно инвестициите в порта ще развият транспорта и туризма в региона на Русе.

Подкрепи Economic.bg