Делян Добрев: 15% от консумирания ток у нас е от ВЕИ

Обсъждат през есента възможни съвместни проекти с Япония

Близо 15 процента от консумираната енергия в България в момента е от възобновяеми енергийни източници. Това заяви енергийният министър Делян Добрев на среща с японския зам.-министър на външните работи Рюджи Ямане.

По думите на Добрев  поради напредъка в технологиите от 2007 до 2011 г. инвестиционните разходи за тези проекти са намалели с повече от 15%, а изкупната цена на произведената енергия – само с 5% заради ограничения в законодателството.

В новия закон за ВЕИ е премахната бариерата от 5% максимално намаляване на изкупните цени, но са създадени условия за стабилно развитие на сектора, посочи министърът.

Според министъра малките инвестиции във ВЕИ на мястото на потреблението на енергия са най-перспективни. Причините за това са, че няма необходимост от вложения в преносна инфраструктура, няма риск от загуби от пренос по мрежата и те създават възможност за добри доходи на семейство или малък бизнес, които се занимават с това. Възвръщаемостта на тези проекти в България достига до 15%.

По време на срещата Добрев представи пред японския зам.-министър и предимствата на България като инвестиционна дестинация.

От макроикономическа гледна точка това са най-ниските данъци в ЕС, нисък бюджетен дефицит, малък размер на външния дълг в сравнение с конкурентните ни държави, посочи българският министър.

Новите съвместни инициативи между двете страни ще бъдат дискутирани през есента в Япония на поредна сесия на Японско-българския икономически съвет.

Коментари: 0