Делян Добрев: Масовият бензин няма да стигне 3 лева

Подобна развръзка може да се очаква само при някакъв военен конфликт или друго извънредно събитие, категоричен е министърът

Само един от видовете бензин мина три лева и той не е от масовите. Тази граница е малко вероятно да бъде достигната от масовия бензин, освен ако не се случи някакъв световен военен конфликт или друго необичайно събитие. Това мнение изрази икономическият министър Делян Добрев в интервю за Нова телевизия.

Министърът потвърди, че държавата продължава да търси варианти за повлияване на високите цени на горивата, но повтори, че те никак не са много. "Това обаче не означава, че трябва да се отказваме", каза Добрев и обясни, че още преди 2 години е имало разговори за съхраняване на горивата в други държави.

Добрев посочи, че ефект може да се очаква чрез промяна в Закона за акциза. При търесенето на местни източници страната ни е "безвъзваратно закъсняла с проучването на Черно море", коментира Добрев като посочи, че тази седмица министерството е дало разрешение за проучване на блок "Свети Атанас".

Очакванията на министъра за този туристически сезон са, че България ще отбележи ръст на туристите. Приходите са по-високи, пазарът от Израел е успял да се възстанови на 100% през последните седмици, а най-много са туристите от Румъния, посочи Делян Добрев.

По думите му, страната ни е успяла да избегне скандала с фалиралия туроператор "България ВИП турс" благодарение на "подкрепа от хотелиерите и това, че медиите не раздухаха много случая". Повторното плащане в българския хотел не ощетявало туристите, защото с бележката, получена у нас, те можели да предявят претенциите пред рския туроператор. Добрев съобщи, че се обмислят законодателни мерки, които да действат превантивно срещу некоректните туроператори.

Коментари: 0