Демонстранти завладяха Министерство на правосъдието в Киев

Поредна нощ на безредици и сблъсъци в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

3572 ~ 1 мин. четене

Демонстранти в Киев са завзели тази нощ Министерството на правосъдието в центъра на Киев, без да срещнат съпротива, съобщи АФП. Около сградата, намираща се в съседство с площад "Независимост" не е имало нито един представител на силите на реда. Протестиращите веднага се заели да издигат барикади около завзетото здание. В сградата имало само трима охранители, които не оказали съпротива, съобщил пред агенцията протестиращ, който бил с маска и не пожелал да каже името си.

И четирите етажа вече са под контрола на демонстрантите, които заявили, че ще позволят днес на служителите да търсят документи, но не и да работят в сградата. Стъклата на партера били счупени, а табелата с надпис Министерство на правосъдието – свалена.

Украинското вътрешно министерство потвърди информацията за завземането на министерството на правосъдието, предаде ИТАР-ТАСС, като допълни, че гражданското движение "Общо дело" ("Спилна справа") е поместило в страницата си във "Фейсбук" съобщение, според което негови привърженици са окупирали сградата на улица "Архитект Городецки".

По данни на украинските медии същата група стои зад окупирането на министерствата на земеделието и на енергетиката миналата седмица.

Междувременно през нощта милицията разпръсна демонстрация на хиляди украинцикоито се опитаха да окупират сградата на администрацията на Запорожска област в Източна Украйна, предаде АФП, като се позовава на очевидци и на украински медии.

Местни журналисти съобщават за ранени демонстранти, срещу които милицията използвала палки и шокови гранати.

Близо 600 милиционери се намесили срещу наброяващите около 3000 участници в "щурма" срещу сградата на областната администрация.

Коментари: 0