Ден за оставка на Орешарски

1 година след "нощта на белия автобус" премиерът ще се оттегли

Ден за оставка на Орешарски

Очаква се днес премиерът Пламен Орешарски да подаде оставката на правителството след редовното заседание на Министерския съвет. Тя следва да бъде депозирана в Народното събрание и гласувана от парламента още тази седмица - в четвъртък или петък.

Народното събрание би трябвало да заседава, но не е ясно дали ще се стигне до работа на правителството. Причината е, че ГЕРБ, от които зависи кворумът, предупредиха, че ще влязат в пленарната зала само за оставката на правителството.

Според председателя на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов и зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова премиерът Пламен Орешарски ще подаде оставка „всеки момент", но по-вероятно в сряда след заседанието на Министерски съвет, което започва в 10:00 ч., или най-късно в четвъртък.

Ако оставката бъде депозирана, това ще съвпадне с първата годишнина от нощта на белия автобус. На 23-ти юли миналата година се стигна до кървави сблъсъци между протестиращи и полиция пред парламента. Напрежението беше провокирано от решение на МВР народните представители да бъдат изведени от парламента с бял автобус.

В същото време правителството се събира днес на последно редовно заседание, на което отново ще отпуска допълнителни средства за някои министерства и агенции, ще одобри методика за такса смет и вероятно договора с американската компания "Уестингхаус" за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Коментари: 0