Детски градини вместо по-високи майчински

Социалният министър поиска по-ниски данъци за майките

Социалният министър Тотю Младенов се обяви за въвеждането на семейното подоходно облагане, при което семействата с деца ще плащат по-ниски данъци. Това е правилна политика в областта, коментира той пред БНТ. Младенов уточни, че решението за това ще се вземе от Министерство на финансите и НАП.

Същевременно той обясни, че парите за майчински се осигуряват от вноските, които постъпват в НОИ за целта и за да се увеличат, трябва да се повишат тези вноски. Той още веднъж подчерта, че в момента няма възможност да се увеличат сумите за отглеждане на дете и заяви, че е важно майките да се връщат по-бързо на работа.

"Ще има допълнително 30 милиона за инфраструктура за ясли и детски градини. Когато има вече повече детски заведения, тогава за майките вече ще е улеснение при отглеждането на децата и те ще могат спокойно да се върнат по-рано на работа", обясни Младенов.

Близо 85% от децата получават детски надбавки. За целта през 2013 г. са предвидени общо 400 млн. лв.

Младенов посочи, че една част от родителите в ромската общност "изпиват тези пари". Затова сега започвали и внезапни проверки в училищата дали децата редовно посещават учебните занятия. Ако не ходят - спират се надбавките за два месеца, каза министърът и обеща такива проверки да има до края на годината в цялата страна.

В края на месец ноември ще стане ясно дали ще има допълнителни средства за коледна добавка за пенсионери, съобщи още социалният министър.

Коментари: 0