Die Zeit: Колко беззащитна е Русия?

От месеци руското правителство говори за това какво смята да предприеме в отговор на натиска отвън, коментира геранското издание

Die Zeit: Колко беззащитна е Русия?
192 ~ 1 мин. четене

Думите на депутата от горната камара на руския парламент, Андрей Клишас, звучаха заплашително: "Ако страните от Запада и Европейския съюз ни наложат санкции заради ситуацията в Украйна и действията на страната ни за защита на руските граждани, ние ще предприемем съответните мерки”.

Тогава стана дума и за предложение за закон, който предвижда конфискация на имущество, активи и сметки на американски и европейски предприятия, пише германското издание Die Zeit в коментар на наложените санкции на Русия. Това беше на 5 март. Оттогава за този проект не се чува нищо, допълва то.

Дали в крайна сметка Русия е беззащитна? Разбира се, че не. Дори някои коментатори в Москва изтъкват, че мълчанието е най-добрата ответна мярка. Защото самият ефект на бумеранга ще накара Запада да се опомни.

Но от месеци руското правителство говори за това какво смята да предприеме в отговор на натиска отвън: трябва да се намерят нови клиенти и кредитори в чужбина, и зависимостта от вноса да бъде редуцирана.

Военната промишленост, финансовата система и земеделието трябва възможно най-скоро да осигурят самостоятелност на страната. В глобализираната икономика обаче това може да се изпълни само частично.

Коментари: 0